С процедурни хватки екоминистърът Димов отложи делото за Пирин, което сам заведе

Снимка: Дневник
Снимка: Дневник

За днес беше насрочено последното дело за необходимостта от екооценка при промяна на плана за управление на Национален парк „Пирин“. При обявеното гражданско присъствие и силен медиен интерес се оказа, че Нено Димов, по чиято жалба бе заведено делото, е предприел процедурни ходове, за да не може то да се гледа.

Министърът на околната среда и водите е оттеглил пълномощните на тримата юрисконсулти по делото и е издал заповед за отпуск на четвъртия юрист, с който ведомството разполага. Самият министър Димов е представил болничен лист с дати от вчера до утре, според който той не може да се яви на делото заради стомашно разстройство.

Част от присъстващите на заседанието на ВАС днес след отлагането на делото занесоха в Министерството на околната среда активен въглен и тоалетна хартия за Нено Димов. Сред тях бяха представители на обжалвалите и спечелили досегашните дела за нуждата от екооценка на плана за националния парк като например Тома Белев от Асоциацията на парковете в България (виж тук) и граждани, настояващи казусът да бъде решен и организирали се за присъствие във фейсбук.

Жалбата на екоминистър Нено Димов беше депозирана срещу последното отсъждане на Върховния административен съд (ВАС) по казуса от март тази година. Тогава съдът постанови за пореден път, че планът за управление на Национален парк „Пирин“ може да се актуализира само след екооценка.

Източник: Дневник

Comments

comments