С ирония за трагедията! Вижте „Наръчник за общински служители“- „Как да закрием Операта в няколо лесни стъпки“

47452643_10156919452199269_3136709444851728384_n

След като трети ден благоевградската общественост /и не само/, ври и кипи от темата „закриване на Камерната опера“, днес с ироничен, но изключително точен текст излезе в личния си фейсбук профил Михаил Михайлов, оперен певец на свободна практика, който 3 сезона е бил солист в Камрна опера – Благоевград и е напуснал през месец май, 2017 г. Той публикува „Наръчник“, с който разяснява „Как да закрием общински оперен театър в няколко лесни стъпки“. Публикуваме текста без редакторска намеса:

КАК ДА ЗАКРИЕМ ОБЩИНСКИ ОПЕРЕН ТЕАТЪР, В НЯКОЛКО ЛЕСНИ СТЪПКИ

/наръчник за общински служители и други амбициозни визионери/

1. Не увеличаваме бюджета му повече от 10 години.
1.1. Държим хората на минимална заплата.
1.2. Изчакваме МРЗ да се повиши тройно, като бюджетът започне да покрива само фонд „Заплати”.
1.3. Вследствие на това, спираме парите за нови постановки.
1.4. После спираме и парите за АФИШИ. Художникът на театъра се принуждава да изрязва снимки на солистите от стари афиши, да ги АПЛИКИРА върху картон и с ФЛУМАСТЕРИ да направи нови афиши!!!
1.5. Не разрешаваме институтът да изнася продукцията си извън рамките на сградата, в която се помещава. Освен когато не става дума за мероприятие, организирано от общината, за каквито ще стане дума по-долу.
1.6. Не поправяме отоплението на голямата зала, в същата тази сграда, като по този начин ограничим използването ѝ единствено в месеците: септември, май и юни.
1.7. За 5 (пет) години упълномощаваме ръководството на института да покани цели двама (2) външни солисти-певци, но пък за сметка на това му даваме зелена светлина да развие симфонизма в града до нечувана висота, с гост-солисти инструменталисти от поне 3 континента.
1.8. Уволняваме единия от щатните солисти, но не назначаваме на негово място друг.
1.9. Не запълваме и щатните бройки на пенсиониралите се оркестранти.

2. Бавно и методично прилагаме стъпките от точка 1.

3. Логично се стига до момента, в който солистите или т.нар. ЛИЦЕ НА ЕДНА ОПЕРА вече не са важни, поради факта, че не сме им дали възможност да работят. Прилагаме реформаторското си и визионерско мислене и изразяваме желание да съкратим звеното „Солисти” от оперния театър.
3.1. Отклоняваме всички обвинителни нападки, свързани с акта на „ЗАКРИВАНЕ НА ОПЕРА”, защото, според нас, опера може безпроблемно да има и без солисти. Надяваме се някой да не ни попита: „А може ли община без кмет; отдел „Култура” без началник?”.

4. Когато тези сладури, солистите, отидат на среща с кмета, той трябва да им обясни, че бюджетът, да речем на една Камерна опера, да речем в Благоевград, е 300 000 лв, а връщат в хазната едва 3000 лв, под формата на билети.
4.1. Кметът задължително трябва да се разсее от всички мисли, че това изказване всъщност компрометира начина на управление на института и в частност хората на ръководните постове, които той е назначил и че клетите солисти нямат никаква вина за тази тъжна пропорция.
4.2. Кметът трябва услужливо да забрави, че функцията на една общинска структура е да обслужва нуждите на общината, а не да „изкарва” пари.
4.3. Кметът трябва да преглътне горчивината, че вече няма да има солисти, които да задоволяват културни нужди на общината, като да речем, да открият един фестивал на БАЛКАНСКАТА СКАРА, ПОД НАДСЛОВ „БЛАГОЕВГРАД МЕЗИ”. Нека кметът не мисли за наранените чувства на солиста-тенор, който вече никога няма да изпита удоволствието, докато пее Верди или Пучини, буквално под сцената да се върти агне на чеверме и пушекът да маринова фрака му, струващ 3 работни заплати в една, да речем Камерна опера, като тази в Благоевград.

5. Незасегнатите служители от института, не трябва да подкрепят предизвестените си колеги. Те са имунизирани.

6. Служителите от други културни институти не трябва да са съпричастни. Техният ред никога няма да дойде.

7. На обществеността на конкретния град трябва да не ѝ пука.

*Наръчникът може да бъде допълнен, в случай на нужда.

Comments

comments