С европейски пари насърчават предприемачеството, 24 са проектите в Пиринско

лого

Изпълнението на 24 проекти с европейско финансиране стартира на територията на Благоевградска област. Те са по процедурата „Насърчаване на предприемачеството“ на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 година в продължение на 18 месеца. Общата стойност на проектите е 5 725 254,14 лева, от които 4 572 939 са безвъзмездна финансова помощ, съобщи Областният  информационен център в Благоевград.

16 от проектите са на територията на Благоевград. Най-голям брой  от одобрените проекти – 9 са в сферата на издателската дейност и производството на филми, телевизионни предавания и видеопродукция.

Останалите проекти предвиждат:

– производство на миещи, козметични и тоалетни продукти; производството и монтирането на домофонни системи и устройства с GPS позициониране за туристическия бранш;

– създаване на софтуер за управление на проекти и дори създаване на базирна на изкуствен интелект платформа за дистанционна диагностика и лечение на дерматологични заболявания на домашни любимци;

– разработване на web-портал с приложение в сферата на мениджмънта на човешките ресурси и пазара на труда.

В благоевградското село Зелен дол ще бъде реализиран проект, насочен към производство и продажба на изцяло иновативен продукт – система за сигурност и медицински грижи.

В Благоевград и град Гоце Делчев ще стартира производството на текстилни изделия – спално бельо, покривки и кърпи с машинна бродировка на фолклорни орнаменти и съвременни интерпретации на шевици, като предприемаческата идеята е насочена предимно към сектор „Туризъм“.

Предприятие от град Симитли ще развива дейността си в сферата на обработката на електрически кабели и съоръжения, а новосъздадено дружество в град Разлог ще разработва софтуерна платформа за мобилни устройства.

В село Баня ще започне производството на дизайнерски изделия, съчетаващи дървени елементи, текстил и еко кожа, а в сатовчанското село Боголин трябва да заработи цех за производство на тъкани и плетени артикули, необходими в процеса на полагане на грижи и здравеопазването.

Всички одобрени проекти ще могат да ползват отпуснатите им по програмата средства за възнаграждения на наетите по проекта лица, за закупуване на необходимото оборудване, софтуер, консумативи, за наем на работни помещения и други.

Comments

comments