С 30% по-скъпа почивка на родното Черноморието през август

Lozenets-beach-2586

Цените в туризма ще се увеличат с 20% през юли, през август ще нараснат още и ще бъдат с 30% по-високи, отколкото са сега. Прогнозата направи  директорът на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов пред БТВ.

По данни на института в момента седемдневна почивка на четиричленно семейство в България излиза средно 872 лева, в Турция – 992 лева, а в Гърция – 996 лева. Цените са близки, но те ще се повишат, прогнозира Драганов.

Той посочи, че се очертава спад на руски и германски туристи у нас, заради връщането на пазара на дестинации като Турция, Египет и Тунис. Най-много туристи у нас идват от Румъния, следвани от Германия, Турция, Гърция и Полша.

Зоните за къпане в България в отлично състояние са 50 на брой. Това е 52,6% от общата им бройка в страната, става ясно от последния доклад по този въпрос на Европейската комисия за 2018 година. С най-много отлични зони за къпане са Кипър – 99,1%, Малта – 98,9%, Австрия – 97,3%, Гърция – 97%, и Хърватия – 94,4%.

От Комисията за защита на потребителите съобщиха, че започват активни проверки в туристическите и търговските обекти в морските курорти.  През целия летен сезон в туристическите обекти инспекторите ще проверяват категоризацията и гарантирането на правото на информация за видовете предоставяни услуги в съответното място,  за грамажите и цените в менютата на ресторантите.

Comments

comments