С 15% повече жалби в Комисията за защита на потребителите по празниците

images

Около 500 сигнала и оплаквания са постъпили в Комисията за защита на потребителите  в периода между 22 декември 2018 година  и 1 януари 2019 година, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Това е с около 10-15% повече, спрямо нормалната динамика. Най-често сигналите са за неадекватни мерки от страна на търговците при рекламация на стоки и проблеми с доставките.

Според Димитър Маргаритов, председател на Комисията, на фона на активното присъствие на хората на пазара и извършването на сделки от порядъка на стотици милиони левове в тези дни, наличието на около 500 сигнала не говори за това, че пазарът ни е пълен с нарушения.

По повод на забавянето на доставки Маргаритов обясни, че претенцията на потребителя е към търговеца, независимо, че вината за забавената доставка може да е на куриера. „В съответния електронен магазин този търговец е поел ангажимента за доставка на стоката в определен срок. Този срок не може да  бъде повече от 30 дни, но по желание на търговеца може да бъде намален само че тогава той е длъжен да спази този ангажимент. Ако това не се случи, това е нарушение”.

Comments

comments