РЗИ-Благоевград призовава: Живей здравословно, откриване на кампанията „Спри сега за по-добро здраве – утре“

rzi6
От ляво на дясно : инспектор Георгиева, д-р Смилкова и старши експерт Данчова.
Дани Стоилкова
Дани Стоилкова

rzi8

Всяка година, на 31 май, Световната здравна организация (СЗО) и световните партньори отбелязват Световния ден без тютюнопушене (WNTD). Годишната кампания е възможност за повишаване на осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от употребата на тютюн и експозицията на тютюнев дим, както и за възпиране на употребата на тютюн в каквато и да е форма.

Днес в сградата на Регионална здравна инспекция – Благоевград бе дадена пресконференция, по повод „Световния ден за борба с тютюнопушенето“.

Пресконференцията бе открита от старши експерт Милка Данчова – психолог в отдел „ПБПЗ“, която представи вредата от тютюнопушенето, както и ползата от спирането му.

“ Според статистиката в световен мащаб, един на всеки десет възрастни умира от тютюнопушене или 1 милион годишно. Проблемът е, че хората изпитват недоверие към фактите от вредата за тютюнопушенето, на които се позовава медицината“, заяви Милка Данчова.

“ 25 души посетиха тази година Кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушене, но за съжаление отказали се от вредния навик – няма“, допълни старши експерт Данчова.

На пресконференцията бяха представени резултатите от Анкетно проучване на тема „Тютюнопушене“, извършено в ЮЗУ „Неофит Рилски“, Философски факултет, Катедра – „Социология“ от асистент д-р Диляна Керанова – социолог.

rzi7

 

Според резултатите над 60% от анкетираните не знаят къде могат да потърсят помощ, ако имат проблем с тютюнопушенето.

Сред анкетираните студенти, процентът на пушачите – жени (60%) е по-голям от този на мъжете – пушачи. (40%)

Факторите за спиране на цигарите са свързани с влошено здравословно състояние на пушача, естетически причини, касаещи застаряване на кожата, проблеми със зъбите, както и бременност.

rzi4

 

Даниела Стоилкова, преподавател в Природо – математическата гимназия „Академик Сергей Корольов“ презентира проекта „Бездимни цигари-модерни, но вредни“, част от съвместната инициатива на РЗИ – Благоевград и община Благоевград „Живей здравословно“. Презентацията бе свързана с вредата от бездимните (електронни) цигари. Проектът спечели първо място като инициативата е дело на ученици от гимназията – „Гласът на младите“ и бе отличен с почетна грамота.

rzi3

 

Валентина Георгиева – инспектор в отдел „ПБПЗ“ изнесе актуална информация за превантивния контрол по чл. 56 от „Закона за здравето“, а именно Забраната за пушене на обществени места. Инспектор Георгиева заяви, че наложените глоби на физически лица варират от 300 – 500лв., за Еднолични търговци – 1 500 лв. , а за юридически лица, санкцията е най-голяма от 3 000 до 5 000 лв. При констатирано нарушение от дадено лице, което е глобено за първи път, се налага минимална санкция.

“ 1/3 от създадените актове са мое дело“, заяви инспектор Георгиева. Тя допълни още, че е внесен законопроект към Министерството на здравеопазването за забраната на консумация на електронни цигари и наргилета на обществени места. Друго нововъведение, което се очаква да влезе в сила е областните инспекции към „Българска агенция по безопасност на храните“, „Инспекцията по труда“, както и МВР да получат правомощието да проверяват спазването на Закона за забрана за пушене на обществени места и да налагат актове, при констатирани нарушения.

Преподавателят Стоилкова зададе въпрос, доколко е правомерно билбордове с реклама на цигари да бъдат позиционирани на метри от училищата. Тъй като това не е в тяхната юрисдикция, а и билбордовете са частни и се отдават под наем, няма как на този етап бъде потърсена отговорност, отговори инспектор Георгиева. По този повод тя заяви, че има едно заведение, в близост до ЮЗУ „Неофит Рилски“, което системно нарушава Закона за Забрана за пушене на обществени места и въпреки десетките, създадени актове, заведението продължава да погазва закона. „Следващата санкция, която ще бъде наложена е затварянето на обекта“, заяви инспектор Георгиева.

Д-р Елина Смилкова, пулмолог в „СБАЛПФЗ“ Благоевград откри кампанията „Спри сега за по-добро здраве утре“. „Министерство на здравеопазването организира тази кампания всяка година на днешния ден и тя се състои в безплатни скринингови прегледи на активни пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари. Кампанията се организира съвместно със Сдружение „Национална асоциация за профилактични прегледи“ и Столична община“, заяви д-р Смилкова. Графикът  за провеждане на профилактичните прегледи в Община Благоевград е публикуван на сайта на РЗИ Благоевград като тази кампания се провежда за първи път в Благоевград и Враца. Досега е провеждана, единствено в София.

Кампанията е превантивна и се функционира върху многобройните начини, които тютюнът влияе отрицателно на здравето на човека. Болестите, които се отключват от консумацията на цигари са рак на белия дроб, хронично респираторно заболяване, туберкулоза, както и сърдечно-съдови заболявания.

Безплатните профилактични прегледи ще се осъществят в Мобилен медицински кабинет, ситуиран в двора на МБАЛ „Пулс“ Благоевград от д-р Елина Смилкова. Всички, желаещи, които могат да се възползват от прегледа трябва да се обадят на телефон 0700 10126 или да се регистрират на сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu 

Всеки гражданин, който има желанието да се запише за профилактичен преглед, може да го направи на посочения телефон или сайт в часовете между 08:00 часа и 16:00 часа.

Графикът за извършване на профилактични прегледи за пушачи, пасивни пушачи и пушачи на бездимни цигари в Благоевград за 2019 г. е следният / в двора на МБАЛ „Пулс“ Благоевград / :

21.06.2019г. /петък/ от 08:00 – 16:00 часа ;

12.09.2019г. /четвъртък/ от 08:00 – 16:00 часа ;

25.10.2019г. /петък/ от 08:00 – 16:00 часа ;

29.11.2019г. /петък/ от 08:00 – 16:00 часа ;

13.12.2019г. /петък/ от 08:00 – 16:00 часа.

Детският парламент в Благоевград има огромна роля в кампанията „Изборът е личен, ефектът е върху всички!“. Учениците раздадоха промотивни материали за Кабинет за консултиране и отказване от тютюнопушенето.

Националната хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ – Благоевград също бе сред участниците в кампанията като изнесе концерт под мотото „Магията на музиката и танците срещу порока на цигарите“.

Най-ефективната мярка за подобряване на здравето на белите дробове е да се намали употребата на тютюн и експозицията на вторичен тютюнев дим.

Екипът на „Благоевград нюз“ подкрепя кампанията „Спри сега за по-добро здраве – утре“ и призовава читателите си да се стремят да живеят здравословно.

 

 

 

 

 

 

Comments

comments