Рушаща се къща в центъра на Бургас застрашава десетки минувачи

NOVA
NOVA

Рушаща се къща в центъра на Бургас застрашава десетки хора, които ежедневно минават по тротоара пред нея. Живеещи в района са подали сигнал до общината, с настояване да бъдат предприети мерки, преди да стане инцидент.

Сградата е в лошо състояние от години. Живеещи в района се опасяват, че рушащата се фасада може да бъде опасна за преминаващите по тротоара, най-вече майки с малки деца.

„Наблизо има детска площадка. Оттук минават много хора и сградата в това си състояние е много опасна”, каза Златко Янков.

„Аз съм майка и това наистина ме притеснява.Виждам как хората минават и не забелязват, че всъщност сградата е проблемна”, посочи Евелина Шаркова.

Сигнали са подавани в общината, с настояване сградата да се обезопаси. Проверка установила,че къщата е частна собственост.

От общината вече са дали предписание на собствениците да обозначат, че сградата им е опасна.Към момента има само две залепени табели и разпъната двуметрова лента.

„Неколкократно са отправяни предписания и указания за изпълнение на мерки по обезопасяване на сградата. Тя не е обезопасена с мрежа или по друг начин, подходящ и гарантиращ здравето и живота на хората”, коментира главният архитект на община Бургас Веселина Илиева.

В общината имало заявено инвестиционно намерение от страна на собствениците, но към момента няма внесени проекти или искане за разрешение за строеж. Специална комисия в началото на януари ще обследва сградата, за да гарантира безопасността й.

Източник: NOVA

Comments

comments