Румъния пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз

images

Румъния пое ротационното председателство на Съвета на ЕС. Събитието бе отбелязано на първи януари в столицата Букурещ със светлинно шоу. На площад „Виктория“ бяха изобразени знамената на Румъния и на Евросъюза.

Новото председателство започва на фона на политическо разделение в страната и критики от Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано, че не може да запомни имената на премиерите в страната заради честата им смяна. Той изрази съмнение, че румънците могат да изпълнят основната задача – да бъдат честни посредници в преговорите между държавите от Общността.

Румъния ще трябва да координира дейността на Европейския съюз, когато Великобритания „се развежда“ с Брюксел, след това ще има избори за Европейски парламент, които ще определят състава на новата Европейска комисия, а ще се водят и преговори за финансовата рамка в периода от 2021 година до 2027 година. Освен това Букурещ ще трябва да продължи да се бори за доверието на европейските си партньори, когато става въпрос за правова държава и да продължи борбата с корупцията, пише БГНЕС.

Девизът на румънското председателство е „Сближаване – обща европейска стойност“. Букурещ поставя „европейския гражданин“ в центъра на председателството си през следващите месеци и обяви акцент върху политиките, които имат пряк и положителен ефект върху живота на хората, живеещи в ЕС. Румъния обяви, че ще се стреми към по-голяма интеграция, т.е. „за един съюз, а не за няколко“.

Румънският премиер Виорика Дънчила подчерта необходимостта от преодоляване на разделенията между старите и новите членове на Евросъюза, между Изтока и Запада, в представянето на приоритетите на председателството. Сред приоритетите на Румъния през следващите шест месеца е интеграцията на Западните Балкани, както и Източното партньорство и усилията за приближаване на ЕС до Молдова, Украйна и Грузия.

Comments

comments