Румен Томов: Няма да спирам бизнеса в Благоевград, но искам той да работи законосъобразно

82388681_596314417580721_744137194662264832_n

Няма да спирам бизнеса в Благоевград, но искам той да работи законосъобразно“, заяви кметът на община Благоевград – Румен Томов на  среща с представители на Инициативния комитет на протестното движение „Не искам да дишам сажди в Благоевград“. В нея участваха главният еколог на общината Диана Стефанова, председателят на Общинския съвет Андон Тодоров, настоящи и бивши общински съветници, граждани.

Отново бе изразена тревога от замърсяването на въздуха в Благоевград, което причинява биотецът „Рубин“. Участниците в срещата поискаха комплексна проверка на тази и още няколко фирми, като изразиха недоверие и недоволство от досегашната работата на отговорните институции и контролните органи.

Иван Кацарски се ангажира с поставяне до броени дни и за своя сметка на измервателна станция в района на ТЕЦ „Рубин“, която да предава данни в реално време и те да бъдат достъпни за всички жители на областния център. Водачът на протестите Сергей Лазаров подчерта, че кметът Томов е единственият управник, който е обърнал внимание на проблема, може би защото живее в Благоевград, но отправи закана, че ще организира нови и по-мащабни протести, ако в близко време не се предприемат ефективни мерки.

IMG_20200116_135805

Кметът Румен Томов пое ангажимент да организира до две седмици среща с всички заинтересовани институции. „Искам да намерим решение на проблемите“, подчерта той, като посочи, че очаква пълна информация, документи и анализ от тях, за да се систематизират  и да се вземат решения за тяхното преодоляване.

Той отново потвърди, че в края на месец февруари очаква мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха в района на ТЕЦ „Рубин“ и подчера, че „само държавните институции могат да наложат санкции, но ако има нарушения, аз ще съм заедно с протестиращите, за да поискаме държавата да се намеси“. Сред мерките, които предвижда местната власт, заради останалите замърсители на въздуха са използването на електроавтобуси  в градския транспорт,  поетапно преминаване на битовите потребители от твърдо гориво на газ. Работи се и за поставяне на филтри на комините на жилища, чието отопление е на дърва или въглища. До края на този месец ще бъде направен преглед на градската транспортна схема,  за да се „отпушат“ основни кръстовища в Благоевград.

В проекта за общински бюджет са предвидени средства за закупуване на две нови машини за миене на улиците, като през летните месеци това ще се прави мащабно и постоянно.

Кметът Томов призова за активен граждански контрол, за подаване на сигнали на горещия телефон на общинската администрация и обеща бързи действия по тях.

IMG_20200116_141207

Comments

comments