Румен Радев за кризата с водата: Не може да се търси причината в климатичните промени

rumen-radev

Президентът Румен Радев настоя, че в климатичните промени не могат да се търсят причините за проблема с водата в Перник. Това заяви държавния глава на среща с ресорните министри, на която се обсъждат проблемите във водния сектор у нас.

Радев запита министрите какви са спешните предприети мерки, кога се очаква да се възстанови нормалния режим на водоснабдяване и има ли риск за здравето на хората.Той поиска отговори и какво се прави с ремонтите на язоворите и кой ще ги извършва.

„Водоснабдяването на Перник е само поводът за срещата. Проблемът е много по-дълбок – и други градове са на воден режим, а цели села са без вода. Това е недопустимо за 21-и век и реално имаме криза във водния сектор. Причините да стигнем дотук са наслоени през годините и са комплексни – амортизираната водопреносна система, състоянието на язовирите, недофинансиране, забавеното усвояване на евросредства. Но достъпът до чиста питейна вода е основно право на гражданите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ на здравето и качеството на живота и върху икономиката и демографията на засегнатите области“, настоя президентът в началото на срещата.

Регионалният министър Петя Аврамова посочи, че основната причина е силно намалял дебит на водоизточниците заради продължителната суша. По думите й в резултат на засушаването има нарушено нормално водоснабдяване в 5 града и 119 села в страната, като са засегнати 127 00 жители.

„Тази година е същата като предишните. Сушата не трябва да се търси като причината за сегашното състояние, предвид че тук говорим за дългосрочна стратегическа политика. Водният режим не трябва да бъде дълготрайна мярка, защото хората не могат дълго да издържат“, контрира от своя страна Румен Радев.

В отговор Аврамова се съгласи, че обемите на валежите са съотносими с миналата година, но уточни, че проблемът е в редуването на големи периоди с обилни валежи и такива с продължителни засушавания.

 

 

Източник: dariknews.bg

Comments

comments