Румен Радев: Този парламент може да затвори епохата на прехода

 

Снимка: Юлия Лазарова

Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Той има възможността да затвори епохата на прехода, да върне оптимизма на българите и да поведе страна по пътя на свободата, развитието и модернизацията, това подчерта президентът Румен Радев в обръщението си към новото Народно събрание.
Президентът посочи, че предишните два парламента са живели кратко, но от тяхната трибуна са чули неудобни истини и са се повдигнали важни въпроси, но не са успели да формират кабинет. За Радев е важно новото Народно събрание да намери изход от корупционното статукво, да върне държавността и да не позволи реставрирането на авторитаризма.

 

Върнете на гражданите управлението

 

Той подчерта, че парламентът има и за задача да вдъхне живот на парламентарния контрол и да създаде условия за възраждане на свободното слово. „Трябва да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес. Да върнете доверието към политическата класа. Не можем повече да допуснем пилеене на политическо време, нито да сме подвластни на популизма и лъжата. Важният консенсус е този за законността и справедливостта. Ако искаме този парламент да е траен и полезен трябва да върне общественият живот в руслото на закона“, каза още Радев.

 

Президентът подчерта, че този път кабинет трябва да има, защото хората не биха понесли „поредни избори насред зимния сезон“.

 

Да се затвори прокурорския чадър над корупционерите

Румен Радев посочи, че една от първите задачи, е да се затвори прокурорският чадър над корупцията. „Той защитава като големите корупционери, така и битови престъпници. Надявам се всички демократи да са убедени, че това е ключът към бъдещето. Парламентът трябва да направи промени в прокуратурата в обозрим срок, иначе миналото ще потърси политически реванш под закрилата на този чадър“, подчерта държавния глава.

 

За него е важно да има консенсус по икономическата и социална политика, като се набележат промени в закона, позволяващи допълнителни мерки за справяне със социална и икономическа криза пред прага на зимните месеци. Борбата с пандемията също остава на дневен ред, каза Радев.

 

Дипломацията да е в ръцете на професионалисти

 

Според него си струва парламентът да разгледа подготвения от служебния кабинет бюджет, защото той предлага растеж на доходите, подкрепа на семействата с деца, възрастните хора, стимулиране на развитието на малките общини и създаване на условия за икономически растеж.

 

Важен е и консенсусът върху външната политика, подчерта президентът. За него е важно дипломацията да е в ръцете на професионалисти от кариерата.

 

Затворете вратата на лобизма

 

Радев поиска от новия парламент и прозрачност на законотворческия процес. Трябва да се прекрати практиката да се променят важни решения през преходните и заключителни разпоредби на други закони. Това е врата на лобизма и тя трябва да бъде затворена, каза Радев

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

 

Comments

comments