Румен Радев: Ако Северна Македония иска да я подкрепим за ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии!

presidentstvo1_1130x636_crop_d54239fa67

„Ако Северна Македония иска да я подкрепим за ЕС, ще трябва да изпълни ясни критерии!“,  заяви президентът Румен Радев след среща днес, която свика по темата в президентството. Според него   „участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес”.

Президентът посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета. „Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и  позициите на обществените медии“.

Премиерът Бойко Борисов бе категоричен: „Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята”.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: „Не можем безусловно да подкрепяме Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, тези хора се подиграват с нас”.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева: „България винаги е подкрепяла европейската перспектива на страните от Западните Балкани, в това число и на Македония, но  тази подкрепа никога не е била безусловна”.

Стана ясно, че на срещата се е коментирало и, че най-добрият вариант за България е да няма разделяне между Албания и Македония по пътя им към членство в ЕС.

В срещата при президента Радев участваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-председателите на Народното събрание, председателите на парламентарните групи, председателите на Комисията по външна политика и на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, както и председателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония.

Comments

comments