Румен Радев: Модернизацията на армията остава предизвикателство

Снимка: БГНЕС

43753AB9-187C-4DA7-8AB2-15E0BA6FE328

Независимо от трудностите, армията се е справила със задачите си. Това заключение направи днес началникът на отбраната генерал Андрей Боцев на финала на годишната си конференция. На нея присъства и президентът Румен Радев.

Държавният глава също отчете прекратяването на негативните тенденции за увеличаване на недостига на хора в армията. Предизвикателства остават модернизацията и развитие на съвременни отбранителни способности.

Президентът каза, че проектът за нови машини на пехотата не е стартирал, а за ВМС се бави. В момента има пълна неяснота за финансирането на двата проекта след „това финансово положение, в което ни вкараха политиците по отношение на изтребителя“, каза Румен Радев.

Президентът смята за оскърбителни думите на премиера Бойко Борисов преди дни, че докато са лъгали хората за новите самолети, България се е напълнила с техника за бягане да се изнася Генералния щаб и всички управляващи при война.

„Намирам думите на премиера за несполучлива шега. Аз се надявам премиерът да пази приятни спомени от стотиците часове на военно-транспортните хеликоптери и самолети на българските ВВС“, каза Румен Радев.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов призна, че модерната техника, която е купувана е транспортна.

„Специално „Спартан“-ите не са купувани с цел някой бързо да се изнася“, каза той и допълни, че подобна техника не била от първа необходимост.

Каракачанов каза, че мнението на военните често е било ползвано за параван от политиците.

Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев допълни, че репликите на премиера били шега, която журналистите не схванали.

„Никога Генералният щаб не е правил обществени поръчки или е участвал в тези сделки“, каза той.

След края на конференцията Министерството на отбраната отчете, че се отпаднали съмненията в обществото, че армията има нужда от пари.

Ген. Андрей Боцев, президентът Румен Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов на влизане на годишната конференция на началника на отбраната в София.

 

Comments

comments