Румен Гълъбинов: Емигрантите ни влагат повече пари в България от чуждите инвеститори

Снимка: Новини.бг
Снимка: Новини.бг

„Парите, които българските емигранти са изпратили са съизмерими като суми и значение, с европейските средства, които България е получила по европейските програми“. Това твърди в свой коментар за „Новини.бг”. икономистът Румен Гълъбинов. Той е бивш зам.-председател на КФН, председател на АЗН, автор на множество книги и публикации във финансовата сфера.

„Българските емигранти имат по-голяма роля за икономическото развитие на България от чуждите инвестиции. Парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаната от БНБ статистика, тъй като в нея не се включват донесените пари в брой. С парите в брой привлечените средства от емигрантите вероятно достигат над 1,5 млрд. евро годишно. Емигрантите ни са изпратили в България 624 млн. евро. за първата половина на 2019 г.

Към края на първата половина на 2019 г. преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 457 млн. евро. Преводите от българи в чужбина през миналата година са се увеличили с 8,6% спрямо предходната година. С парите от емигрантите техните близки в България покриват текущите си разходи за живот, а част от средствата се влагат и в имоти. Растежът на потреблението на домакинствата до голяма степен се дължи на парите, които емигрантите изпращат на близките си в България. Парите, които се изпращат от чужбина, превишават преките чуждестранни инвестиции. Паричният поток, идващ от емигрантите ни е много важен за българската икономика. Парите, пращани от тях са основен инструмент, който стимулира потреблението в България. Стимулираното потребление с тези средства пък крепи възможността да отчитаме икономически ръст. Паричните преводи на българите от чужбина подпомагат и платежния баланс на България намалявайки разходите за заеми на държавата ни”.

Comments

comments