Румънското правителство падна от власт

Премиерът Виорика Данчила загуби вота на недоверие, оглавяван от Либерална партия

Румънските депутати свалиха правителството на социалдемократите, водени от премиера Виорика Дънчила, след днешния вот на недоверие, предава Reuters. Така се отваря пътят за временно правителство до парламентарните избори в края на 2020 г., показа резултатът от гласуването.

 „Спряхме социалдемократическата партия да нарани Румъния“, каза Людовик Орбан, лидер на опозиционната Либерална партия, която внесе вота на недоверие.

Официалните данни показват, че 238 депутати са гласували за свалянето на Дънчила. Предложението имаше нужда от 233 гласа, за да мине.

Нейният кабинет загуби мнозинството си в парламента през август, след като по-малкият ѝ партньор, Алиансът на либералите и демократите на Румъния, напусна коалицията заради политически различия. Партията се присъедини към опозицията и даде ясно да се разбере, че иска правителството на Дънчила да падне.

Опозицията обвиняваше правителството на Социалдемократическата партия (PSD), че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции като назначава неспособни и корумпирани партийни членове.

Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 г. Това е третото правителство, свалено с вот на недоверие след тези на Емил Бок (2009 г.) и на Михай Ръзван Унгуряну (2012 г.).

Източник: Ekonomik.bg

 

Comments

comments