Ромите празнуват Василица

9819-survakari_960_539

На 14 януари – Василица ромите отбелязват началото на новата година. Празникът е свързан с легендата за Банго Васил, който се явява техен спасител, като  изгражда мост, разрушен от дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

Ромите честват Василица три дни. На трапезата слагат сварен петел, сарми, баница с късмети и питка. Главата на фамилията хвърля ориз и жито, които децата събират за късмет, а след това сурвакат.

Днес Василица се отбелязва в цялата страна чрез разнообразни събития, съобщават от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

В Петрич – в  ПГМЕТ „Юрий Гагарин“ отбелязват  Василица с кулинарно – битова изложба на ястия и носии; през целия ден на големи монитори в коридорите на училището ще се излъчва информация за празника, ще звучат  и песни, посветени на Василица.

Празникът ще бъде честван и в село Микрево, община Струмяни. Всички ученици от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ ще се съберат в 16.00 часа в залата на читалището на селото, за да празнуват Василица.

В СУ „Христо Ботев“ в град Кочериново Василица ще бъде отбелязана с тематично табло и надиграване.

И за да е жива традицията, днес над 300 деца от различните етноси от 37 български училища от мрежата на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ ще сурвакат в Президентството, Народното събрание, Министерския съвет и посолства.

Comments

comments