/НА ЖИВО/Родители от Благоевград на протест: „Не на маските и изолаторите в училище“. Какво се случва в Европа?

Родители от Благоевград се събират пред сградата на РУО-Благоевград, водени от идеята, маските в училище да бъдат препоръчителна, а не задължителна мярка. Той се организира в социалните мрежи и началото е в 12.00 часа.

В София протестът ще бъде пред Министерството на образованието, като родителите се готвят там публично да горят маски. По места протести ще има пред Регионалните управления по образование.

Очаква се недоволството да обхване градовете Бургас, Пловдив, Шумен и Ямбол, за да изразят несъгласието си мерките в училище за старта на новата учебна година в условията на пандемия от коронавирус.

В същото време, в социалните мрежи оживено се коментират мерките, които предприемат други европейски държави в тази посока.

„Англия – без маски за децата, само родителите когато влизат в двора на училището за да ги приберат. Всеки клас обядва по различно време или на различно място, игрите на вън също са разделени по класове. Някои от класовете (включително и на дъщерями ) имат отделен вход и изход – на самата стая (което е възможно заради разположението на училището).“ , пише Кармен Петрова, която живее в Англия. 

В Холандия няма дебат по темата, защото там децата са без маски. Единственото условие е, дори при малка настинка, децата да си останат в къщи. Имат вътрешни правила за разстояние с учителите, но не и между децата. Мият се редовно и родители не се допускат в двора и училището.

Надежда Симеонова, която живее в Германия споделя, че в Германия децата трябва да са с маски на двора, до тоалетната, по коридорите, в стаята по време на час без маска, както за момента е и у нас. „От 25 деца, 19 са на училище. Не го ли заведеш на училище без основателна причина, глобата на ден е 100 евро, взависимост от провинцията. Спиране на детските надбавки и после е още по-зле. Не учат кой знае какво, но училището е институция и всички се съобразяват.“, пише още тя.

От друга страна, Националният институт по обществено здраве в Норвегия съобщава:

,, …Не препоръчваме използването на маски за лице в училище. Това се отнася както за ученици, така и за служители в началното училище, средното училище и гимназиалното училище. Същото се отнася и за децата и служителите в детските градини.

Норвежкият институт за обществено здраве не препоръчва използването на маски за деца. Децата могат да имат затруднения с правилното носене на маска за лице, а за малките деца може да е трудно да дишат добре, когато носят маска за лице….“

Във Франция обаче, ситуацията е много различна от тази в Норвегия. Там е задължително носенето на маска навсякъде в училищата за деца над 11 години, като на обяд сменят маските с нови, разказват българи живеещи там.

Дебатите за маските отново предизвикват разнопосочни мнения, като сред тях отново се прокрадват съмнения за съществуването на вируса. Мария Колева например, пише:

„Мили хора, глобалния „нов световен ред“ затяга примката чрез най-скъпо то ни, децата ни, искат да ни заробят и унищожават и започват с децата! Не се примирявайте, не се съгласявайте, те ви лъжат най безогледно, няма никаква пандемия, искат да ваксинират цялото население! Бъдете разумни, не им се покорявайте, защитете децата си!!“

 

Comments

comments