Рицарите днес са въоръжени с доброта, не копия

Когато Ковид-19 достига до България в началото на март, Наталия Костадинова и Иван Янков от сдружение „Първи юни“ се връщат там, откъдето започва техният близо двадесетгодишен път – грижа за уязвими деца и техните семейства. Първите заболели от коронавируса са от съседната Община Лом, затова те бързат да подготвят хората от техния град, Бяла Слатина, и околните села да посрещнат предизвикателството.

Въпреки че държавните мерки включват подкрепа за рискови групи, много хора не са обхванати от нея. Чрез своите контакти и познания за региона от „Първи юни“ набелязват най-уязвимите групи от хора, които не попадат в програмите за подкрепа. Сред тях са семейства с деца със специални потребности, много от които живеят на прага на бедността и преди кризата с коронавируса, а тя лишава някои от тях от всякакви доходи. С дарение от фонд „Обединени срещу COVID-19“ сдружение „Първи юни“ осигурява дълготрайни хранителни продукти за два месеца на 200 семейства от 13 села и Бяла Слатина.

От „Първи юни“ също така са наясно, че истинската първа линия в борбата с коронавируса в малки населени места като тяхното са поликлиниките и лекарските кабинети, които приемат пациенти ежедневно по време на извънредното положение, без да получат подкрепата, осигурена на болниците. „Общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти са входът към здравеопазването в България и конкретно в нашата община… [но] имат затруднения в снабдяването с препарати за дезинфекция и предпазни средства“, казва Наталия Костадинова, изпълнителният директор на сдружение „Първи юни“.

В Община Бяла Слатина има една поликлиника и четири медицински центъра, в които 35 лекари и медицински персонал се грижат за население от 30 000 души. Всеки ден през тях минават около 400 души, което ги превръща в потенциални разпространители на заразата. Дарението от фонд „Обединени“ помага на „Първи юни“ да отговори и на тази нужда. Медицинският персонал от петте лечебни заведения получават дезинфектанти, маски и други предпазни средства.

Освен доброволците, които се отзовават, в инициативата участва и екипът на „Първи юни“. „Толкова ни липсваше да помагаме директно… С хиляди хора сме общували през годините и сега ни липсва този контакт – да виждаме смисъл от усилията, които полагаме“, споделя госпожа Костадинова.

Кампанията им напомня за първите години на сдружението, когато имат повече директен контакт с подкрепените от тях хора. Тогава фокусът на дейността им са деца със специални потребности. Името „Първи юни“ приемат не само заради своята целева група, но и защото са убедени, че както първи юни е празник на всички малчугани, така и в класната стая има място за всяко дете, независимо от неговите потребности. Благодарение на работата на сдружението Бяла Слатина е сред първите общини в страната, чиито училища отварят вратите си за деца със специални потребности в началото на 2000-те.

Оттогава „Първи юни“ значително разширява обхвата на своята дейност, за да предложи устойчиви, интегрирани решения за проблемите на уязвими групи, които счита за неразривна част от общността. Програмите на организацията днес обхващат всички възрастови групи и хора с различни потребности. За да осигури устойчивост, през 2015 г. сдружението съучредява Обществения дарителски фонд в Бяла Слатина, който определя местните приоритети в областта на детската грижа, образованието и благосъстоянието на общността и набира средства за тяхното постигане. Чрез дарения фондът подкрепя малки проекти, избрани от независим съвет. За насърчаване на местното дарителство такива фондове са създадени в Оряхово и Козлодуй, съответно през 2017 и 2019 г.

„Винаги има съмнение в началото… Удовлетворени сме, когато преборваме съмнението в хората“, казва госпожа Костадинова. По-голямото предизвикателство са ниските доходи на хората в икономически най-уязвимия регион в страната, но с коректност и последователност сдружението привлича широка подкрепа през годините, дори сред хора с неголеми възможности. Вдъхновение черпят от примера на техни предци отпреди Втората световна война, когато с дарения и доброволен труд от общността са построени важните обществени институции като училища, читалища и болници. За последните пет години местни дарители са събрали над 30 000 лв. в подкрепа на инициативи в Община Бяла Слатина. Две институции дори даряват за местни проекти по ведомост. „Подкрепят ни, защото виждат, че има смисъл,“ казва госпожа Костадинова.

Веднъж участвали директно, хората са по-склонни да го направят пак, както и да дарят средства, обяснява господин Янков. Разказва за случай преди години, когато родители помагат за инсталирането на съоръжения в двора на детска градина, купени с дарения. „Докато работеха, някои от родителите току спираха и оглеждаха ръждясалата ограда. Накрая един баща дойде при мен и каза, „Вие ли ще купите боя или ние, защото това ще го пребоядисаме!“ спомня си господин Янков.

Не винаги е толкова лесно, разбира се, а кризата с Ковид-19 изостря много проблеми. „Успяваме да работим и, въпреки трудностите, да се съхраняваме и да продължаваме да помагаме. Гордеем се с хората, с които работим. Нашият край се слави с това, че хората са по-недоверчиви, по-затворени, но няма организация, в която да не сме намерили правилните хора, с които да работим“, казва госпожа Костадинова. „Заради тях успяваме.“

Госпожа Костадинова не обича да изтъква приноса на сдружението за тези успехи. „Нашата общност е малка и сплотена и хората са по-склонни да си помагат“, казва тя. Въпреки че нагласите на хората са важни, местната общност се активизира именно благодарение на лидерството и отдадеността на двамата през последните две десетилетия. Така белослатинци постигат много повече, отколкото биха успели поотделно.

„Когато имаме нужда от помощ или съвет, се обръщаме към Наталия“, казва Бойка Михайлова, библиотекар в читалище „Н. Й. Вапцаров – 1920“ в село Соколаре. С подкрепата на сдружение „Първи юни“ читалището ремонтира и обновява детския кът и библиотека, купува народни носии за детския хор, публикува книга с местни рецепти и издига постамент с бронзов сокол – символът на селото. Окрилят ги вярата и подкрепата на „Първи юни“ и амбициите им стават по-смели. Тези дни работят по нови идеи и търсят допълнителни източници за финансирането им.

Двамата от „Първи юни“ са толкова добре познати с добрите си дела в региона, че често ги търсят в кризисни ситуации, които нямат нищо общо с естеството на работата им. Търсят се запазени обувки и дрехи за бедни деца, помощни хранителни пакети за безработни семейства, домове за изхвърлени кученца – към тях са се обръщали по какви ли не поводи. Госпожа Костадинова и господин Янков не отказват помощ на никого – дори когато не могат да помогнат, те се опитват поне да насочат нуждаещите се към правилните хора.

Преди три години шестокласници от местно училище правят подарък на сдружението за петнадесетия му рожден ден. На изработената от тях рисунка са изобразени двама рицари – „Рицари на доброто“, а посланието над тях гласи: „СНЦ „Първи юни“, вашият пример заразява!“

Какво по-добро признание за добре свършена работа?

Comments

comments