Ресторантьорите обявиха математиците за лъжливи шамани

 

Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

СЗБ и БАЗ – двете големи организации на заведенията в България, разпространиха позиция, в която обявяват математиците за „шамани“. Повод за обвиненията са моделите и прогнозите, които учените правят за развитието на епидемията. Според двете сдружения, изразяващи интересите на ресторанти, кафенета, бистра, барове и дискотеки, математиците изобщо не „познават“ и въз основа на техните сбъркани модели политиците взимат неправилни решения. Ресторантьорите твърдят, че имат собствена статистика?!, според която официалните данните са фалшиви, а истинската заболеваемост била 7 пъти по-висока и всъщност „в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин“.

„Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквото е затварянето само на заведенията, докато никъде никой никакви мерки не спазва, са манипулации и откровени лъжи като тази не само не убеждават хората в ползата от „мерки“, а имат точно обратният ефект – ефекта на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на „мерки“, дали не лъжат ги лъжат и за всичко останало.

„Математици и шамани, СРАМ и ПОЗОР СТЕ!“, се казва в позицията на ресторантьорите, провокирана от интервю на Огнян Кунчев. Професорът математик предупреди, че има реална опасност броят на заразените след две седмици да достигне 10 000 за денонощие, и прогнозира, че около 15 октомври ще се наложи да бъде обявен нов локдаун. Именно тази прогноза явно е взривила ресторантьорите и ги е предизвикала да напишат гневното си послание. Част от писмото е посветена на „собствени изчисления“ и разсъждения на бранша, че няма никаква нужда от затягане на мерки и че е съвсем безопасно хората да се тълпят в заведенията:

„Според наше изследване – анкета на СЗБ и БАЗ, установихме, че има 46% преболедували собственици на заведения, а едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни?“, разсъждават ресторантьорите. И като признават, че нямат „претенции за експертиза“, съобщават своите „скромни прогнози“, че “ при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден“.

За повече убедителност двете браншови организации привличат и „доказателства“ от чужбина. „И в 70% ваксинираната Англия има по 30-40к нови случаи на ден, но всичко работи и нощните клубове и стадионите са пълни. В Швеция, която беше честна към гражданите си от първия ден и никога нищо не затвори, в момента почти няма нови случаи и починали, защото хората вече са и преболедували, и ваксинирани. Но тези хора имат доверие в здравните власти, които не са ги лъгали, че ще опазят възрастните хора, като вземат хляба на младите … В такава криза, доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното й състояние…, заключават българските ресторантьори.

Всъщност примерите им доста манипулативни и неверни. „Еталонът“ Швеция например в началото на пандемията наистина отказваше да вземе мерки, но после смени курса и всъщност едва днес обяви отпадане на ограниченията (при това не на всички), и то защото вече 76% от населението са напълно ваксинирани. Случаят с Великобритания е подобен – има разхлабване на мерките, има и бум на новозаразените, но делът на имунизираните е почти 70% и съотношението между положителните случаи и настанените в болници пациенти е най-ниското досега (казва го здравият им министър).

А фактите са, че България е печален рекордьор на Европа – с най-малко ваксинирани и с най-много починали с коронавирус. И че досега математическите модели на „шаманите“ всъщност са били доста точни.

Така че всеки сам може да прецени кой всъщност е „лъжливото овчарче“.

 

 

 

 

Източник: Сега

 

 

 

Comments

comments