Реставрират бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка

640-420-remontirat-pametnika-shipka-i-bronzoviia-mu-lyv

Започна реставрацията на бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка. Достъпът на посетители до експозицията в Паметника в дните 18-и, 19-и и 20-и юни е ограничен. За посещения е отворена Костницата, чийто вход е от южната страна на паметника. Реставрацията на бронзовия лъв започва в навечерието на 85-годишнината от откриването на Паметника на свободата и тържествата, посветени на 142 години от Шипченската епопея, които са през август.  Бронзовата статуя, дело на скулптора Кирил Шиваров, е отлята през 1929 година в Софийския военен арсенал от група майстори, а пет години по-късно е поставена на паметника. Последно лъвът е бил реставриран в началото на 90-те години.

Директорът на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“ Чавдар Ангелов каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“, че в рамките на дарителска кампания са събрани близо 68 000 лева през 2016 година. Чрез други дарения музеят е осигурил още средства. Директорът е оптимист, че паметникът ще бъде възстановен преди тържествата през август, но подчерта, че срокът за изпълнение е септември.

Самото изграждане на паметника навремето е било инженерен подвиг и плод на неимоверни усилия, изтъкна Чавдар Ангелов. Средствата за реставрацията сега, както и за строежа тогава, също са събрани от десетки хиляди дарители: „Затова отговорността по отношение на какво ще свърши е наистина много голяма, тъй като става дума не толкова за един солиден финансов ресурс, а по-скоро публичен кредит на доверие. Надявам се да имаме добър резултат и да свършим работата чисто, както изисква Законът за културното наследство, и да преминем на следващия етап, който е по-важният – изработване на проект и осъществяване на цялостна консервация и реставрация на самия паметник“, подчерта Чавдар Ангелов, директор  на Националния музей „Шипка – Бузлуджа“. /БНР/

Comments

comments