Респектират ли „по тъмно“ полицаите от Благоевград, тези които протестират и задават въпроси за дълг и чест

 

Клипът с момчето, което на днешния протест край Благоевград питаше полицаите, какво означава за тях България и биха ли дали живота си за нея, не получи отговор, но е получил заплаха и удар, само няколко часа по-късно.

Припомняме, че към 20:30 часа, тази вечер, протестиращи затвориха главен път Е-79, при град Кресна, за близо час, през който се образуваха километрични опашки. След намесата на органите на реда, протеста бе прекратен.

Николай Кутанов, който участва по-рано днес и в опита за затваряне на кръговото кръстовище на Е-79 при Благоевград, на разклона за АМ „Струма“ , присъства и на протеста в Кресна. На път за Благоевград, на неосветено място при град Симитли,  колата, в която Кутанов пътуваше бе спряна за проверка от екип на Пътна полиция.

Нашият екип, който пътуваше в същата посока , спря в близост до проверяваната кола и направи опит, да стигне до автомобила на Кутанов и спътника му, но пътят ни бе пресечен от микробус, от който слязоха униформени служители. Сред  тях бе и полицаят, на който Николай задаваше въпроси по-рано през деня.

„Беше ми съобщено, че не мога, да отида до колата на проверяваните, както и че това е рутинна проверка. Нямаха обяснение обаче, те защо спират, след като колегите вече проверяват момчетата. Тръгнаха си буквално 5 минути по-късно.“, предава нашият репортер.

След тръгването на микробуса, екипът ни разговаря с Кутанов, който сподели, че е заплашен, че ще има проблеми от униформения, на който е задавал въпроси, а друг негов колега го накарал да слезе от автомобила, след което бил ударен в областта на корема.

Спътникът на Николай разбрал какво се случва, след като чул от полицая от Пътна полиция: „Недейте! Не така!“, адресирано към колегите му, които били около Кутанов.

Николай Кутанов ще подаде жалба още утре, защото по думите му, това е полицейска репресия и произвол. „Хората, затова се страхуват, да излязат на протест. А уж, живеем в демократична държава?! Никой не съм обидил или нагрубил, не разбирам поведението на полицаите, но и няма да се примиря.“, категоричен е той.

Още утре, екипът ни ще отправи официално запитване към Областната дирекция на МВР в Благоевград, разполагаме и със снимков и видео-материал, който би следвало да бъде взет под внимание, когато започне вътршна проверка на случилото се.

Имало ли е полицейски произвол? Удрян ли е Николай Кутанов и защо? Заплашван ли е, заради думите си и участието в протестите? Защо микробусът с униформени спря на неосветено място и  с каква  цел отидоха до спрения от колегите им автомобил? Какво се опитаха, да скрият в тъмнината?

Comments

comments