„Репортери без граници“: Време е Европарламентът да защити българските журналисти

Полин Аде-Мевел
Българските власти трябва да спрат заплахите към журналисти, предупреди правозащитната организация „Репортери без граници“ днес. Тя посочи, че от началото на месеца е имало „поредица вербални нападения и заплахи от високопоставени държавни служители“.
„Стряскащо е, че личните и обидни атаки срещу журналисти от най-високопоставени държавни служители в България не са изолирани инциденти и продължават да се случват“, коментира Полин Аде-Мевел от организацията. „ЕС не може да позволи в държава-членка журналисти да бъдат заплашвани от институциите и то систематично. Искаме председателят на Европейския парламент ясно да осъди тези недостойни нападки“.Сред цитираните случаи е изказването на премиера Бойко Борисов, който сравни журналистки с „мисирки“ и „в сюрреалистичен опит за подигравка, се опитат да имитира крякането на пуйка за няколко секунди, игнорирайки възраженията на присъстващите журналисти“, описва случая организацията.

В съобщението на „Репортери без граници“ е описано и обвинението на вицепредседателя на парламента Валери Симеонов, който обвини журналистите от Би Ти Ви Венелин Петков и Антон Хекимян в корупция.

 

 

 

Източник:dnevnik.bg

Comments

comments