Денят настъпи: Да изчистим България заедно!

2a669df20ed7662154ad7559c7eba6bdcab34889

14 септември е денят за провеждане на най-мащабната доброволческа инициатива у нас – кампанията „Да изчистим България заедно” . А целта е една – да пазим! Да пазим природата, на която всички се радваме, да направим България по-чиста и красива в дългосрочен план.

Днес, доброволците от цялата страна не просто ще почистят замърсените зони, но имат свободата да извършат други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, да спасят унищожени гори или засадят нови, да ремонтират туристически табели и заслони, да боядисат пейки и да дадат други добри примери, с които България да бъде не само по-чиста, но и по-красива.

В Благоевград са определени за почистване зони за отдих и спорт, детски площадки и местата покрай жилищните блокове, парк „Бачиново”, парк „Ловен дом”,  дерето на река Благоевградска Бистрица.

С днешната акция у нас се дава старт и на второто издание на Световния ден на почистването, което ще завърши в Хавай през нощта на 21 септември.

Назад към началото

Инициативата  започна на 12 май 2012 година  с надслов „Да изчистим България за един ден“. Организаторите съобщават, че през изтеклите години над 2 милиона доброволци от цялата страна са били част от начинанието.

Още цифри

Над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства се включват традиционно всяка година.

Над 2 050 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно“ са сред най-активните доброволци в света. По данни на екоминистерството, от началото на „Да изчистим България заедно“ досега, те са успели да съберат 90 000 тона отпадъци и да премахнат над 13 700 сметища от лицето на България.

От екологичното министрество напомниха, че отпадъците трябва да бъдат транспортирани до регионалните съоръжения за сепариране и/или депониране   и да не бъдат оставяни на местата на събирането им, за да се предотврати повторно замърсяване. В деня на кампанията общините са освободени от дължимите отчисления за количествата депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират почистването на своята територия. Осигурен е свободен достъп до регионалните депа.

Експерти в МОСВ и РИОСВ ще обобщават информация от общините за събраните количества отпадъци днес.

Comments

comments