Ремонт на ремонта: Обикновенно плащат данъкоплатците

Сигнал на наши читатели ни отвежда в град Петрич, където към 7 юни 2022 год. те забелязват, че тече ремонт на покрива на Историческия музей, който кметът Бръчков откри в края на месец май 2022 год. Броени дни, след като той, заедно с кметът на община Серес Александрос Хрисафис и директорът на Исторически музей Методи Бисерков преряза лентата на музея, а повода бе уважен и с видеообръщение на българския еврокомисар Мария Габриел се наложи ремонт на покрива, който според нашите източници е протекъл. 

 

Финансиране на проекта

 

Финансирането идва по проект „Създаване на културен двуполюс  Серес – Петрич” по Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България 2014-2020г . Водещ партньор по проекта е Община Серес, а партньори са: Община Петрич, Университет „Аристотел”, Солун,  Тракийски университет „Демокрит” , Комотини, Гърция. Целта на проекта е създаване на два културни центъра с европейско значение, в т.ч. две сгради – една в Петрич и една в Серес, които ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи. За целите на проекта в Петрич е реконструирането на сграда , която е бивша собственост на гранични войски в района на градския парк. Сградата се превърна в Исторически музей, който практически се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран да бъде на два етажа и малък сутерен със смесена конструкция. Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв.м. Разгънатата  квадратура е 1930 кв.м.  като 60% от достъпната за посетители площ / 882 кв.м./ се предвижда за разполагане  на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг /105 паркоместа за леки автомобили/ и място за паркиране на  2 броя автобуси за туристи. 

 

Очакваните резултати  след приключване на проекта са: създаване на два големи културни обекта в трансграничния регион и в частност обособяването на музей в гр. Петрич, който да предоставя достатъчно пространство и условия за експониране на богатото историческо и културно наследство на района; намиране на приложение на изоставените бивши военни поделения в двата града, като очакванията на Община Петрич са със създаването на музея и  изграждането на парка и спортния комплекс да се изгради централно място за срещи и развлечение на гражданите и гостите на града. Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро /с ДДС/, от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които са осигурени от общинския бюджет на Петрич.

 

Откриването

На официална церемония на 27 май 2020 год.  беше прерязана лентата на новия дом на Исторически музей в град Петрич в присъствието на делегация от партньорите по проекта – Община Серес, Университет „Аристотел“ и Тракийски университет „Демокрит“.

 

Кметовете на двете гранични общини изразиха удовлетвореност от успешното партньорство на полето на културата и заявиха продължаване на сътрудничеството в бъдещ план. На церемонията беше включено и видеообръщение на българския еврокомисар Мария Габриел.

Лентата на новите зали за експониране на културно –историческото наследство на община Петрич прерязаха кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на община Серес Александрос Хрисафис и директорът на Исторически музей Методи Бисерков.

 

Специално изпълнение на петричките русалии, част от нематериалното културно наследство на общината, впечатли гостите от съседна Гърция. Новите експозиционни зали на Исторически музей отвориха с благословията на отец Ангел Кочев, който отслужи водосвет.

 

През деня се проведе работна среща на партньорите по проекта за отчитане на резултатите, детски пленер за занаяти и исторически възстановки, съвместно с фондация OPEN SPACE и доброволци по Програма „Европейски корпус за солидарност на ЕС“, и откриване на изложба „Рисуваме Историческия музей“.

 

 

И след фанфарите – ремонт

Гостите от Гърция си заминаха, тържествата свършиха и започнаха ремонтите. Само десетина дни след официалното откриване, петричани забелязват, че на покрива на музея е започнал ремонт, който продължава и до днес. Проверяват и се оказва, че покривът е протекъл и новият музей се наводнил след дъждовете. 

 

На снимките, направени от граждани ясно се виждат рула с битум, а до входа са струпани други строителни материали.

 

Работниците, с които гражданите разговорят, казват, че проблемите са сериозни и се работи по отстраняването им. Не им става ясно и кой извършва ремонта, дали е самият изпълнител, който би следвало да отстрани дефектите по изпълнението си или е друга фирма, на която община Петрич е възложила “спешния ремонт”. В регистъра за обществените поръчки също липсва информация.

КОЙ е изпълнител

 

Справка, която направихме във всички регистри на община Петрич и този за електронни обществени поръчки ни отведе до изпълнителя на проекта за музея, а фирмата се оказа повече от интересна. 

 

Дружеството “ВДХ” АД, или по-популярно с предишното си наименование “Водстрой 98”. Името на фирмата започна да се среща особено често в медиите през 2016 год. Тогава бившият премиер  Бойко Борисов нареди прекратяването на спечелени и (вероятно), предстоящи да бъдат спечелени обществени поръчки от “Водстрой 98”, защото, както обясни в Прага, „витае“, че зад нея стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

 

 Различни публикации по това време,  свързват „Водстрой 98“ с бившия шеф на надзора на КТБ и неин основен собственик Цветан Василев, името на компанията не присъства в списъка с фирми – свързани лица, които са кредитирани от КТБ. Но в списъка с необезпечени кредити, огласен от синдиците, компанията е получила кредити от банката в размер на 66,5 млн. лева. Малко след краха на КТБ „Водстрой 98“ е заложена в държавната Българска банка за развитие срещу кредит от 46 млн. лева.

 

От 2008 г. собственик на дружеството е компанията „ПМ Контрол“, която държи 99,98% от неговите акции. Тя е собственост на Иван Мирински , който е в борда на директорите ѝ. На 13 юни 2014 г. в. „Капитал“ написа в своя статия за големите строителни компании, че „Водстрой“ е свързана с Делян Пеевски. После на 19 юни, само ден преди поставянето под особен надзор на КТБ, банкерът Цветан Василев обяви в ефира на бТВ, че Мирински „се води собственик на „Водстрой“ и е „марионетка на Пеевски“.

Поръчката за музея

 

На 4 октомври 2018 година, комисията по избор на изпълнител, определена от община Петрич заседава, за да проведе процедура по пряко договаряне.  По време на заседанието става ясно, че втората фирма, поканена за участие “Александър-49” ЕООД отговаря на изискванията, но е подала уведомление, че няма интерес да участва в процедурата, като така на практика се отказва и оставя пътя пред “ВДХ” АД напълно чист и свободен.

 

Така, четири месеца по-късно, през февруари 2019 е сключен договорът между общината и фирмата, на стойност 1 405 200 лв. с ДДС.

 

Изпълнението е със съмнително качество

 

Изпълнението на проекта, въпреки колосалната сума е със съмнително качество, за което свидетелства и ремонтът, който се извършва в момента. 

 

Не е ясно, заради липсата на отговор от страна на общината за чия сметка е ремонта, но дори да се окаже, че фирмата е поела отговорност за дефектиралия покрив и пораженията вътре в сградата, качеството на работа и липсата на контрол от страна на общината са факт, както и съмненията, изпълващи гражданите на Петрич. 

 

Местните споделят, че разполагат с информация, според която жител, дарил пушка от Втората световна война не е сред експонатите на музея, което носи нови съмнения за експонатите. Въпросителни имат и по отношение на издръжката на музея, тъй като справка от приходите на Хераклея Синтика и музея, за последните 4 години варират между 70-80 хил. лв. годишно, а издръжката е доста по-скъпа и по думите им, това може да се превърне във “воденичен камък” във времена на икономическа криза и на фона на община с 10 млн. лв. дългове.

 

Comments

comments