Разруха цари на два от граничните пунктове със Северна Македония

stlisickovo2

На „Станке Лисичково” не е правен ремонт от 70 години

Разруха и нужда от ремонт на два от граничните ни пунктове със Северна Македония. На пункта „Станке Лисичково” вече 70 години не са извършвани сериозни ремонтни дейности. Ламаринената покривна конструкция бавно се разпада, мазилка пада от административната сграда, а лентата за преминаване и контрол е една – и за камиони, и за коли.

На граничен пункт „Златарево” първото нещо, което влизащите у нас виждат, е тежко опожарената сграда, която преди 4 месеца изгоря заради късо съединение.

Наложи ли ви се да преминете през граничен пункт „Станке Лисичково”, трябва да знаете, че е твърде възможно да почакате. Той е единственият в страната, на който коли и камиони се редят в една лента, за да преминат границата.

Пунктът е изключително остарял и въпреки усилията да се поддържа в добро състояние, усещането за необратима разруха трайно се настанява у всички преминаващи.

„В доста трагично състояние е. През уикенда се чака ужасно много, даже избягваме да минаваме в събота, защото отнема по един час на отиване и на връщане. Пунктът е под всякаква критика”, каза шофьорът Людмил Бурбанов.

„Ние се опитваме да поддържаме пункта, доколкото е възможно. Беше направен ремонт на покрива, навесът е обезопасен. Въпреки че е стар, се опитваме, както пътниците, така и нашите служители да са на сухо дори и във валежния сезон”, коментира Вяра Генова от Агенция „Митници”.

Чакането на пункта много често е отегчително дълго. Автомобилите се редят в колони заедно с камиони и автобуси, защото отделни трасета няма.

Българските власти всяка година отчитат 8% ръст на трафика през „Станке Лисичково”. Затова вече има проект за разширяване на пункта, но процедурите продължават месеци наред.

„Може би отстрани изглежда, че нещата се движат малко бавно. За да се проектира и изгради граничен пункт, се изисква много работа. Пунктът ще бъде изцяло обновен и лентите ще станат 3 на изход и 3 на вход. Ще има лента за леки автомобили, за автобуси, и една за товарния трафик, като сградата, в която ще бъдат разположени митническите и граничните служители, ще бъде разположена по средата, а от двете страни ще бъдат разположени трасетата”допълни Вяра Генова.

След пожара през юни, граничен пункт „Златарево” продължава да е тъжна гледка. 4 месеца руините от изгорялата сграда посрещат пътуващите през границата.

„Тече разчистване на изгорялата сграда, а след това ще бъдат поставени кабини, които ще бъдат временните работни места на митническите служители. Съвсем скоро ще обявим обществена поръчка за изграждане и на този пункт. Той ще бъде изцяло обновен, като ще има три трасета в посока – едно за коли, едно за автобуси и едно за камиони. Трасетата ще бъдат реверсивни, ще може да се използват повече, в по-натоварената посока”, каза още Генова.

Най-натовареният граничен пункт с Македония си остава „Гюешево”. Там инфраструктурата е в добро състояние и опашки не се образуват.

Източник: НОВА ТВ

 

Comments

comments