Разпространиха подробности за предотвратените атентати във Виена и Залцбург

sirene-polícia

Анонимен сигнал до властите разкри подготовката на атаките

Австрийските електронни издания публикуваха подробности за тримата чеченци, за които се предполага, че са подготвяли серия от атентати по коледните базари във Виена, Залцбург и в други европейски градове. Основният заподозрян е 24-годишен мъж, който е в затвора в Хартберг, намиращ се недалеч от Виена. Той е поддържал контакт с двама свои сънародници,които в момента са следствени във Винер Нойщадт, град в близост с Хартберг, пише БТА.

Планът на основния заподозрян е бил да избяга от затвора в Хартберг, за да извърши атентатите. Междувременно той е преместен в друг затвор с по-строг режим. По данни на австрийската информационна агенция АПА първият атентат е бил заплануван на най-големия базар пред кметството или на също много посещавания базар около катедралата Свети Стефан. Последващи атентати са били запланувани в Залцбург, Германия, Франция и Люксембург. Организаторът на терористичните действия е осъждан ефективно два пъти за участие в терористическите милиции ИДИЛ. 

Първата си присъда е получил през 2015 г., тъй като заедно с майка си и с жена си е искал да се присъедини към терористичните милиции в Сирия. Случайно тримата са били открити от турски полицай и са върнати в Австрия. На съдебното заседание жената се е появила изцяло забулена и едва след разрешение на съпруга е разкрила лицето си. Чеченецът е осъден на две години затвор, но е пуснат преждевременно условно, въпреки, че е станало известно как е вербувал съзатворниците си и е успял да убеди един полски католик да приеме исляма. Месеци по-късно при нов опит да замине за Сирия служител на виенското летище открива, че пътникът е с фалшив паспорт.

Следва повторна присъда две години ефективно, към които се прибавя и условната година от първата присъда. Двамата предполагаеми съучастници на 25 и 31 години са били включени в бягството от затвора и извършване на атентатите. Както бе съобщено, срещу двамата се води следствие. Анонимно съобщение е насочило вниманието на службите за сигурност и за защита на конституцията към тримата мъже. След прослушване на телефонни разговори и наблюдение подозренията се затвърждават, което води до арест на двамата съучастници. Полицията е проследила постоянните контакти между тримата дори след като 24-годишният е бил преместен в Хартберг, където е била забранена комуникация с външния свят посредством мобилен телефон. Адвокатът на 31-годишния съучастник е заявил, че неговият клиент няма нищо общо с терористичните милиции и че има данни за разследване и срещу други лица. Защитникът на другия съучастник е подчертал, че неговият клиент е водил единствено частни разговори с намиращия се в затвора в Хартберг чеченец. Освен това не е имало никаква подготовка за предстоящи атентати, е добавил адвокатът.

Comments

comments