Разкриват два щата за Административен съд – Благоевград

4754e24cf96847013e74f0d08358e43c

В Благоевград са разкрити 2 щатни бройки за Административен съд

11 нови щатни бройки за съдии ще бъдат разкрити в 11 от най-натоварените административни съдилища в страната, а две щатни бройки се прехвърлят между административните съдилища. Предложението е на председателя на Върховния административен съд и беше гласувано днес от Пленума на Висшия съдебен съвет.

По една нова щатна бройка ще бъдат разкрити в административните съдилища в Перник, Кюстендил, Русе, Хасково, Стара Загора, Бургас и Административен съд – София област, а по две в Пазарджик, Плевен и Благоевград.

Данните от първото шестмесечие на 2019 г. показват, че след измененията в Административнопроцесуалния кодекс от януари тази година в тези съдилища има рязко повишаване на броя дела. Установена е значително по-висока натовареност от средната за страната, както по показател натовареност по щат спрямо дела за разглеждане, така и по показател натовареност по щат спрямо свършени дела.

Преодоляването на високата натовареност в част от административните съдилища в страната чрез разкриването на нови щатни бройки ще доведе до по-бързо правосъдие.

Comments

comments