Разкриват допълнително легла в детско отделение на МБАЛ – Благоевград заради бум на вирусни инфекции

 

Детско отделение на МБАЛ – Благоевград е препълнено с пациенти с вирусни инфекции. Всички 23 легла са заети, а броят на болните расте, поради което ръководството на болницата е направило искане за разкриване на допълнителни легла, заяви за „Струма“ завеждащият детско отделение д-р Иван Султов.

„Имам уверението на зам. директора д-р Костов, че ще получим разрешение от РЗОК и РЗИ за допълнителни легла. Имаме възможност да ситуираме още 15 легла, но колкото ни отпуснат, все ще е добре”, заяви д-р Султов.

Иначе в отделението са хоспитализирани пациенти  на различна възраст – от бебета на 30 дни до 18-годишни, които са основно с вирусни инфекции, бронхиолити и пневмонии, които се характеризират с кашлица и затруднено дишане. Минималният болничен престой е от 5 до 7 дни, като децата бързо се повлияват от лечението.

Както „Струма“ писа, заради пълното отделение деца от Благоевград са хоспитализирани в дупнишката болница. Пълно с малки пациенти е и детското отделение на гоцеделчевската болница.

„Всички 26 легла са заети и се налага да пренасочваме пациенти към инфекциозно отделение. Преобладаващи са възпаленията на горните дихателни пътища, както и вирусни заболявания с повръщане. Терапията, която се провежда, е симптоматична, антибиотична, инхалационна и вливания при дехидратиране. За 5-6 дни децата се възстановяват, няма тежки случаи“, заяви педиатърът д-р Ангел Тонгов, зам. директор на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев.

Бум на пневмония при децата в Петрич и Сандански отчитат и лекарите в МБАЛ “Югозападна болница”. И в двата града отделенията са с пълна заетост от няколко дни, тъй като има бум на заразени деца с вирусна пневмония. Медиците алармират, че заболяването стартира като обикновена настинка – с хрема, кашлица и температура, и само до ден-два при по-слаба имунна система настинката слиза надолу към дробовете и децата развиват бронхопневмония. Най-малкият пациент в болницата в Сандански в 4-месечно момченце, а най-големият е 15-г. момиче.

„Засилен прием от респираторните заболявания при децата се наблюдава в последното десетдневие на юли месец в цялата страна, но не заради коронавирусна инфекция, а сезонна вирусна инфекция”, споделят педиатри от МБАЛ “Югозападна болница”.

 

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments