Расте напрежението между САЩ и Иран

1234-742185-810x0

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с удари, ако Техеран извърши нападения в отговор на убийството на Касем Солеймани. Иранският парламент определи ликвидирането на иранския генерал като военен терористичен акт и препоръча американските войски в региона да се изтеглят, съобщи БНТ.

Иран се сбогува с убития генерал Касем Солеймани. Ръководителят на елитните части „Ал Кудс“ беше убит от американски дрон в петък в Багдад. Тленните му останки бяха транспортирани в иранския град Ахваз, където в траурната процесия се включиха хиляди.

На фона на растящо напрежение между Техеран и Вашингтон, Доналд Тръмп заплаши Иран с небивал удар, ако последват нападения като отмъщение за смъртта на Солеймани. В Туитър американският президент предупреди, че Съединените щати са готови да нанесат удари по ключови ирански обекти: „Ако Иран атакува американци или американски обекти, ние сме взели на прицел 52 ирански обекта. Някои от тях са на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно. САЩ не искат повече заплахи!“

Малко след публикациите на Доналд Тръмп, ирански хакери разбиха сайта на американска федерална агенция и публикуваха послания с обещания да отмъстят за смъртта на Солеймани.

А в иранския парламент проехтяха възгласи „Смърт на Америка!“.

Същевременно започна прехвърляне на близо четири хиляди американски войници в Кувейт.

Паралелно с подготовката за изпращането на допълнителни американски сили в Близкия изток, от Ирак дойдоха новини за две ракетни нападения.

Едното е било срещу база, където има американски войници, а другата цел е т. нар. „зелена зона“ в Багдад, където се намират посолства и резиденции на международни представители. Не се съобщава да пострадали. Все още никой не е поел отговорност за атаките.

Comments

comments