Рашков: Прокуратурата помага на Божков да стои в Дубай

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата осигурява възможност Божков да пребивава необезпокояван извън страната. Това каза пред журналисти на влизане в Народното събрание служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, цитиран от „Фокус“.

„Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по чл. 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван“, обясни Рашков.

„Само за 2 месеца, това, което можахме, свършихме. Текат проверки в най-различни посоки“, коментира още служебният вътрешен министър. Той повтори и че 8,6 млрд. лв. са подарени на близки до предишното управление фирми и граждани, без обществени поръчки. За българското общество няма никаква гаранция, че ще се извършат ремонтните дейности, за които са били дадени тези пари. Или че парите ще бъдат върнати“, посочи Рашков. И допълни, без да споменава имена, че „някои от тези големи строители на пътища живеят преимуществено в Дубай. Средствата са им послужили да живеят необезпокоявани там“.

„Прокуратурата сама проверява себе си. Това говори достатъчно красноречиво каква проверка е извършила.“ Така служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира действията на прокуратурата, която на 19 юли 2021 г. обяви, че не са прилагани специални разузнавателни средства спрямо президента, вицепрезидента, бивш министър-председател и премиера на служебното правителство. Тъй като не са открити данни за извършено престъпление, досъдебното производство за незаконно прилагане на СРС по отношение на политици преди изборите на 4 април е прекратено.

Рашков обаче каза, че има „коренно различна информация“, която ще предостави на парламента, когато се формира парламентарната комисия за контрол на СРС-тата. „Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи. По такъв начин прокурорите са се ангажирали, не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април“, обясни Рашков на влизане в парламента. „Допуснати са груби грешки в законодателството у нас и са били подложени на СРС мирно протестиращи граждани. Имам категорични доказателства за това, че служители в МВР от Службата за борба с организирана престъпност, както и от Службата за вътрешна сигурност, са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство“, посочи още министърът.

Comments

comments