Ранни симптоми на депресията: засегнатите разговарят различно

депресия

Според едно ново изследване депресираните хора могат да се разпознаят по начина им на изразяване.

Думите, които използваме при общуване, отразяват душевното ни състояние. Това потвърдиха учени от Редингския университет (Великобритания), изследвали връзката между определени модели на комуникация и психичните заболявания. Те стигнали до извода, че речниковият запас може да разкрие много неща за здравословното състояние на човека. В рамките на изследването експертите анализирали разговори между участници в интернет форуми, в които хора с психични проблеми като самоубийствени мисли, депресии, хранителни смущения и много други, общуват помежду си. Били оценени дискусиите на над 6000 потребители в повече от 60 онлайн форума.

„Никога“, „абсолютно“ и „винаги“ като предупредителни сигнали

От тях станало ясно, че депресираните хора обичат да преувеличават, използвайки значително количество категорични изрази и крайни думи („абсолютно“, „никога“, „винаги“), както и прилагателни с негативен оттенък („тъжен“, „самотен“, „ужасен“, „отвратителен“) и местоимения в първо лице единствено число („аз“, „мой“, „мен“, „на мене“). Последното според специалистите означава, че тези хора вече са загубили донякъде контакт с външния свят. Като цяло се наложило заключението, че индивиди, служещи си с повече крайни думи и становища, е по-вероятно да страдат от психично заболяване.

Ето защо е добре в средата, в която се движим – приятелски кръг, семейство, – да следим за такива или подобни модели на поведение при подбора на изрази. Освен това депресираните хора често се повтарят, разказвайки за грижите и страховете си, и се изразяват с думи, които преди никога не са употребявали.

Как трябва да реагираме в такава ситуация?

Ако забележим такъв или подобен модел на поведение у близък човек, най-правилно е да се опитаме внимателно да подхванем темата, да изслушаме проблемите му и да ги приемем сериозно и с необходимото уважение – така ще помогнем на засегнатия да направи първата стъпка към възстановяването си.

Comments

comments