Районна прокуратура-Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двама души за присвояване на чужд автомобил и използване на неистински официални документи пред нотариус

 991-ratio-syd-prisyda-sydebna-vlast

Районна прокуратура-Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу двама души за присвояване на чужд автомобил и използване на неистински официални документи пред нотариус. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пирин от Районната прокуратура. Единият обвиняем е осъждан за използване на чужд платежен документ и данни от него без съгласието на титуляра, за което му е било наложено наказание 1 година „лишаване от свобода“ с 3 годишен изпитателен срок. През 2016  година той е бил реабилитиран по право. В продължение на близо 7 години той живял на семейни начала с жена, като в началото на 2016 година са се разделили. През този периода приятелката му придобила лек автомобил на стойност 2500 лева, който бил ползван и от обвиняемия. След раздялата, обаче, всички документи за колата, включително и ключовете, останали у него. Въпреки опитите на жената да защити своята собственост, като отправяла молби към него да й върне нейното моторно превозно средство, тя винаги получавала отказ от негова страна. Освен това обвиняемият я заплашвал вербално. Вместо да върне лекия автомобил на пострадалата, обвиняемият демонстрирал присвоителното си намерение с оферта за продажба на същия в интернет с цена от 3 999 лева, и поставил върху него лепенка с обява.

На 13 септември 2016 година обвиняемият предал автомобила на другия обвиняем по делото, който работел като кредитен консултант в финансова институция. На следващия ден същият прехвърлил правото на собственост върху МПС на трето лице, който на свой ред разбрал за продажбата на „Пежо“-то от поставената на колата лепенка.

Първият обвиняем, се снабдил с пълномощно и необходимите декларации, на които бил придаден вид, че са подписани от пострадалата и са нотариално заверени. Тези неистински официални документи, заедно с договора за покупко-продажба на МПС, удостоверяващи неговата представителна власт и правото на собственост върху лекия автомобил, той представил пред нотариус, който не се усъмнил в тяхната истинност.

Сделката била изповядана и „новият собственик“ регистрирал придобитата от него движима вещ по надлежен ред.

От заключението на съдебно-графическа експертиза, извършена в хода на досъдебното производство, се установява, че подписите положени в удостоверителните документи, представени пред нотариуса по време на сделката, не са положени от пострадалата.

Предстои делото да продължи в съда.

Comments

comments