Радев връчва мандата на ИТН днес

Президентът Румен Радев ще връчи днес в 17 ч. мандата за съставяне на правителство. Това обяви държавният глава. „Време е българският народ да научи името на кандидат премиера“, обяви Радев от Плевен. Президентът изрази недоволство, че вместо да се водят конструктивни преговори се е минало към нападки към служебните министри. Той натърти, че България има нужда от редовно правителство час по-скоро.

Човек с качествено образование, добър морал, добри намерения и експертиза – всичко обратно на Бойко Борисов. Така Филип Станев от „Има такъв народ“ описа кандидат-премиера, когото партията вече била готова да предложи. Хората на Слави Трифонов само чакали президентът Румен Радев да обяви, че връчва мандата за съставяне на кабинет и този мистериозен кандидат за министър-председател щял да се яви в президентството.

„Добре дошъл, г-н президент, чакаме мандата“, каза Станев пред bTV. По думите му мистериозният кандидат-премиер досега не е влизал в преки политически действия. На въпрос дали е разпознаваем, Станев отговори, че „ще го видят всички“. Той допълни, че „съставът на правителството е готов и ако получим мандата, премиерът ще го представи“.

В четвъртък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов обяви, че за министри ще бъдат предложени професионалисти без политическа обвързаност, които не са били министри, не са били част от НДСВ, ГЕРБ или БСП. „Експерти, млади или по-стари хора, но образовани, доказали се експерти“, каза Йорданов.

ИТН продължават да повтарят, че няма да подписват споразумения с други партии. „100% от разводите започват с брак“, аргументира се той. „Оставаме отворени, имаме много общи идеи. Вратата е отворена, но за да минат през нея, те трябва да решат – „Демократична България“ и хората на Манолова“, коментира Станев напрежението от последните два дни между ИТН и другите две партии.

„Ако ДБ искат да направят така, че ГЕРБ да го няма, трябва да подкрепят нашия кабинет, а не да правят някакви странни декларации“, .

Comments

comments