Радан Кънев, защо приехте да участвате в „историческия компромис“?

Тази сутрин съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев участва в „Здравей, България“ по Нова телевизия. Той обясни, че мафията в съдебната система изнудва главния прокурор Сотир Цацаров да се противопостави на реформите, а той се поддавал.

Веднага след края на участието на Кънев журналистката Миролюба Бенатова (също от Нова телевизия) му зададе публичен въпрос във фейсбук. Тя „тагна“, т.е. отбеляза името на Кънев, за да може той да получи известие за въпроса. Последва отговор, пак въпрос, пак отговор…

Протеклият разговор е публичен, затова публикуваме развитието му дотук:

Миролюба Бенатова: Radan Kanev, всичко, което казахте тази сутрин в „Здравей, България“, не ви ли беше ясно като се съгласихте на „историческия компромис“ и като приехте „пътната карта“, начертана от ДПС?

Радан Кънев: Естествено.

М.Б.: Е? Тогава защо приехте да участвате в „историческия компромис“, който беше видимо заложена мина?

Р.К.: И до ден днешен съм убеден, че ако основният пакет конституционни промени мине, това е огромен, невъобразим успех.

М.Б.: „Основният пакет“ не мина още като приехте „историческия“.

Р.К.: И вярвам, че революционна пътека няма. Пътят е парламентарен – компромиси и преговори. Ако това взима жертви – so be it. (така да бъде – израз, който се използва при признаване на поражение – б.р.)

М.Б.: Radan Kanev, говорите доста трудно за разбиране, с извинение. Сам казвате, че имате трудности да намерите подкрепа дори в своите среди /така наречени/, не се наемате да кажете дали имате реална подкрепа от ГЕРБ, но иначе вярвате в „основния пакет“. Не се връзва. Политическото ви говорене не изключва конкретни въпроси, които все още очакват отговори.

Р.К.: Miroluba, не е сложно. Подкрепата е ограничена, но резултатът е постижим.

М.Б.: Всъщност компромисът беше направен с формирането на правителство в този му вид, подкрепен от тези партии. Всички, които наричаха Борисов враг, за затвора, решиха, че е най-подходящият за премиер.

Radan Kanev, кой шантажира главния прокурор през „Биволъ“ и записите, е друг въпрос, който се породи докато ви слушах?

Р.К.: Имам своя отговор, но това не е моя работа. Става дума за криминален сценарий.

М.Б.: Това го чух. излезте от общите фрази и наречете нещата и хората с истинските им имена.

…to be continued

 

Източник:http://clubz.bg/31294-radan_kanev_zashto_priehte_da_uchastvate_v_istoricheskiq_kompromis

Comments

comments