Работодателите са против увеличаване на минималната заплата на 560 лева

download (2)

Работодателите се обявиха против административното увеличение на минималната работна заплата от 510 на 560 лева, съобщи БТА. Това стана по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който се  разглежда проект на постановление на Министерския съвет, с който минималната работна заплата от 1 януари 2019 година става 560 лева.

Бизнесът настоява за ясни икономически критерии при определянето на минималното възнаграждение, а не то да се базира на политически обещания. Според бизнеса трябва да се приеме механизъм за определянето й, както е заложено в ратифицираната конвенция 131 на Международната организация на труда.

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за 15 икономически дейности новият размер на минималната работна заплата от 560 лева да влезе в сила от 1 януари 2020 година, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев. Това са застрашените, според бизнеса, икономически дейности, като сред тях са пчеларство, добив на глина и каолин, производство на хляб и тестени изделия, производство на облекло, хотелиерство и ресторантьорство, медико-социални грижи с настаняване.

АИКБ иска предложението да бъде записано в текста на постановлението на Министерския съвет за определяне на новия размер на минималната заплата. Според Велев,всички са поставени пред свършен факт чрез средносрочната бюджетна прогноза, която се прави без съгласуване със социални партньори.

България стърчи значително над средноевропейското равнище по показателя съотношение на минималната към средната заплата, посочи Васил Велев. По думите му, ако се добави клас прослужено време към минималната заплата, съотношението става 54 процента към средната, при 42-43 на сто средно за ЕС. Като темп на нарастване на минималната ние също сме начело, каза Велев. Само в София това съотношение е под 50 процента, а в някои градове достига до 80 процента. В някои области всички получават едно и също – квалифицирани и неквалифицирани, трудолюбиви – мързеливи, отбеляза Велев. „Минималната заплата е минимална заплата, не е реална , ние не искаме хората да получават минимална“, отбеляза Велев. Според него обаче към момента 473 хиляди получават към второто тримесечие на тази година минимална заплата, а догодина ще са повече.

Той отбеляза, че половината европейци работят в страни, където минималната месечна заплата се договаря между социалните партньори, а не се определя административно, като там средните заплати са с 60 процента по-високи.

Снимка: БТА

Comments

comments