Работодателите против квотите за хора с увреждания

 

0229839001539683340_700215_600x458

Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. квоти за хора с увреждания, които трябва да се наемат във фирмите. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори заедно с ресорния министър Бисер Петков разгледаха в детайли проектозакона за Закона за хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Васил Велев от АИКБ заяви, че има поне девет причини да се въздържат да не подкрепят този законопроект. Като най-неприемливо решение според Велев са квотите. Той посочи като пример, че предприятие с 50 души трябва да има 4% служители хора с увреждания. При по-големите предприятия трябва да са 2%. Според изчисления на АИКБ промените ще натоварят бюджета с нови 51 млн. лева и няма да се решат проблемите на хората.

Димитър Бранков от БСК също смята, че квотите не са решение на проблемите. От думите на Бранков стана ясно, че фирмите ще плащат санкция до 10 000 лева, ако не наемат хора с увреждания. Ако това залегне в закона, най-потърпевши ще са малките предприятия. Според Бранков тази пробойна в закона създава условия за корупция.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров предложи вместо да се набляга на санкциите – да се помисли за повече стимули за фирмите да наемат хора с увреждания.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също заяви, че не е привърженик на квотния принцип и очаква по-добро предложение, но към момента такова не е предложено.

„Погледнете на хората с увреждания като възможност“. По този начин омбудсманът Мая Манолова се обърна към бизнеса и работодателите по време на Тристранния съвет. По данни на Манолова в България има 700 000 души, които са решения от ТЕЛК, което е около 10% от населението. Според омбудсмана, потенциалът на тези хора може да е полезен на фирмите. Като пример тя посочи неин сътрудник, който е 100% незрящ, но квалификацията му е помогнала при изготвянето на текстовете от разглеждания законопроект.

Манолова отбеляза, че от 2021 година ще има нов орган, но числеността на държавните служители няма да се увеличава, а ще се преобразува с нови функции Агенцията за хората с увреждания. Предвижда се и нов орган за мониторинг. /Expert.bg/

СНИМКА: БГНЕС

Comments

comments