Работници в хотел в Банско твърдят, че са уволнени и оставени без заплати заради карантината

Работодателите им обещаха да изплатят заплатите, вероятно със закъснение

Карантината в Банско създаде ред неприятности, но на места отвори и сериозна пропаст между работодатели и персонал. Сезонните работници в един от хотелите се оплакват, че в момента, в който е  обявено, че в града ще бъде наложена пълна карантина, те са уволнени на мига. При това без да им бъде платено  и без да им бъде даден шанс  да пренощуват в хотела. Персоналът се е озовал на улицата и 14 дни живели в лишения и мизерия.

С внезапното затваряне на в Банско и налагането на пълна карантина за града, идва и шока за служителите на един от хотелите. Ненадейно, докато обслужвали  кухните, лоби бара и ресторантите на хотела, те са извикани от мениджърите. И разбират, че са уволнени – на момента.  Част от работниците намерихме в Банско, с други разговаряме чрез социалните мрежи, защото са под карантина. „В 19 часа, буквално ни събраха в лоби бара и ни казаха всеки да се спасява. Изгониха ни, в смисъл буквално ни изгониха като котенца навънка и никой не го интересуваше“, каза един от ощетените служители.

„Обявиха извънредното положение в Банско, с блокадата и ни казаха, че хотелът затваря и трябва да се оправиме сами, който накъдето е, и да се изнасяме от хотела. Вечерта нито ни дадоха пари, нито ни казаха дали ще си получим възнагражденията, просто ужасно отношение беше“, обясни Иван Атанасов.

„Всеки се спасяваше както може, просто казаха ни, изгониха ни като кучета, с извинение”, сподели Вангел Савов.

На улицата в първите часове на карантината работниците са заедно, но после всеки опитва сам да се измъкне от трудното положение.  „Самата нощ в 12 и нещо момчето тръгна да мине през барикадата, не го пуснаха, друг колега спа три дена в колата, пак не го пуснаха, имаше хора, които се опитаха да минат преди бариерата, по черен път, също кучета ги нападнаха, не можаха, и тези хора буквално останаха на пътя“, допълни служител на комплекса.

„Най-малко можеше поне да не ни гонят веднага оттам или да ни дадат някакви пари да се приберем на другия ден или нещо такова, нали сега разбирам, че е извънредно положение, че те не са го очаквали, то и ние не сме го очаквали, обаче не може направо да ни изгониш на улицата, да не ни дадеш пари”, допълни Иван Атанасов.

През всичките 14 дни, персоналът, който е от Варна, Шумен, Габрово, София, Търново, Търговище, Враца, живее по квартири.  Помага им главната готвачка в хотела. Тя  е местен жител.
Сега, разпръснати из цяла България, служителите се надяват да си получат парите. Но досега обещанията да не се спазват.” Казват – забранено ни е да даваме пари, ще ви дадем пари на 25 март, оттогава досега единственото нещо, което ни казват е нямаме информация, не знаем кога ще дадем пари. Бяхме с една дума унижавани”, коментира Иван Атанасов.

От ръководството на хотела не пожелаха да застанат пред нашата камера. Те твърдят, че никой не е оставен на улицата. На всички хора  било подсигурено място за спане от хотела, всички били получавали и храна. Оттам казаха пред NOVA, че ще изплатят заплатите, но вероятно с известно закъснение. Обяснението им- заради тежката моментна криза,  за да изплатят възнагражденията на служителите вероятно  ще се наложи да теглят заем.

 

Източник:Нова тв

 

Comments

comments