Явор Златанов: Взех решение да избера живота си вместо фирмата

 

Крайно време е да живеем в държава, където прокуратурата не краде от хората, а се грижи за хората, казва полу-бившият собственик на „Изамет“

Явор Златанов – по-младият съсобственик на заводите „Изамет“, и жена му, днес разказаха във втора серия от интервюто си пред Антикорупционен фонд как докато е бил доведен до окаяно здравословно състояние и на практика без един бъбрек след арестите на спецправосъдието, в коридора на Болница „Лозенец“ (Правителствена) подписва да прехвърли всичко свое.

Златанов – срещу когото се стоварва Спецпрокуратурата, след като баща му Илия Златанов потърсил услугите на Пепи Еврото, прехвърля всичко на името на 24-годишен боксьор, за когото твърди, че и до днес не е виждал. Паралелно с това се разделя със злато и пари.

След действията на спецорганите Явор Златанов твърди, че разследващите изземват от него 38 кг златни монети и инвеситиционно злато, плюс 17 000 евро.

А от сейфа на майка му още 550 000 евро, от които 350 хил. били негови. 

Всичките тези ценности прокурорите ги откраднаха и аз го разбрах това от вашите филмчета – каза днес той на интервюиращите го Николай Стайков и Андрей Янкулов от АКФ (по любопитен начин парите и златото се озовават у Бойко Ламбовски и бащата Илия Златанов, б.р.)

Цялата работа е – освен да ми откраднат дяловете във фирмата и да ми откраднат фабриката, тези прокурори всъщност са едни крадци, чиято цел е да крадат каквото и както могат и не им пука от цената на човешкия живот.“

 

Цялата история – известна като поредицата „Осемте джуджета“, стартира от това, че бащата Илия Златанов потърсва в ресторанта с това име услугите на „малко скъпчията“ Петьо Еврото – бивш следовател, настоящ адвокат, който оправял всякакви проблеми в съдебната система.

И макар че Иван Гешев публично се подиграваше с изнесеното, казвайки дали не става въпрос за „десет малки негърчета“, по забележителен начин дни след намесата на Петьо Еврото – Явор се озовава в ареста, с две досъдебни производства, а после – по собствените му думи – дори на ръба на смъртта след подмятане из болници.

Златанов-младши продължи да разказва и в днешния епизод, че докато е под арест, са се възползвали от бъбречната му недостатъччност и в крайна сметка в болница „Лозенец“ при присъствие на нотариус, адвокати, включително и държавните охранители от ареста на ул. „Майор Векилски“, той подписва прехвърлянето на дяловете си.

„И в този момент аз отново разбирам, че животът ми зависи от някой прокурор от Спецпрокуратурата! Животът ми зависи от прокурор! Как така – каква е тая държава! – попита днес бизнесменът, който се описва като честен гражданин, работил цял живот и за последните 20 г. платил над 10 млн. данъци.

Всеки един прокурор може да те ограби – и ти трябва да избираш: или това, което съм заработил през живота си, или живота ти!“

Отделно от това, докато бил в ареста, до него по адвокат стигнало послание, че „Пепи Еврото иска 350 000 евро“. Иначе…

„… Със сигурност щели да ме жертват мене и да бъда за назидание на всички останали – и за пример.“

Първо жената на Златанов дава наличните 200 000 евро, а след дни праща още 150 000. Тя твърди, че изнудването става в петък, 20 март 2020 г., когато дава и заявка в банката, а тегленето е в понеделник от „Райфайзенбанк“ (факти, които лесно може да се установят, б.р.).

Веднага във вторник Златанов по магически начин е пуснат от Апелативния спецсъд (АпСпНС наистина заседава по мерки само вторник и четвъртък, б.р.). На втората инстанция са подчинени съдии на Пепи Еврото и казват точно това, което им е наредено от него, твърди Златанов.

„Взех решение да избера живота си вместо фирмата и вместо фабриката и вместо парите, които бях заделил“, казва днес мъжът.

Отделно се оказало, че – според негов приятел след време, адвоктът му го е „изработил“ и само 150-те хиляди били за Петьо Еврото, а 200 000 си заделил.

Златанов младши прехвърля всичко, докато е в болницата – освен дяловете от фирмите, подписва протоколи от уж общи събрания и дори договор за прехвърляне на търговската марка „Изамет“.

В ролята на измамен – както осъзнава по-късно, се оказва и баща му, който практически стартира неволно целия процес. Към днешна дата Илия Златанов бяга в чужбина, откъдето даде интервютата за АКФ, станали известни като „Осемте джуджета“ (и в които прокуратурата така и не се е чуло да намери данни за извършено престъпление, б.р.).

Той успешно засега стопира вписването на сделките в Търговския регистър. Но заводите „Изамет“ се пазят от гардове на „Делта гард“, които не позволяват „старите собственици“ да припарят, разказаха днес Явор и жена му Емилия.

Всичко е прехвърлено от болницата на лицето което и управлява – Кристиян Христов – 24-годишен боксьор.

Междурвременно за по-сигурно Явор Златанов се сдобил и с второ обвинение – че заедно със счетоводителката му ощетили собственото му частно дружество. По двете досъдебни производства не е известно да има активни действия. Според бизнесмена – защото ако ги привършат, ще трябва да връщат иззетите „веществени доказателствени средства“, разбирай – злато и пари, а се чудят какво да правят по въпроса.

Днес в рамките на филмчето на АКФ Явор Златанов се обърна към главния прокурор „защото той отговаря за всички прокурори“:

„Как така се случва, че мои ценности, за които съм работил цял живот и не само аз – и баба ми, и дядо ми – всички тези ценности в един момент биват заграбени от прокурори от Специализираната прокуратура и биват откраднати от мене?

Крайно време е да живеем в държава, където прокуратурата не краде от хората, а се грижи за хората.

Къде са моите пари, които ми откраднахте и къде е моето злато и моите ценности, които откраднаха вашите прокурори от Специализираната прокуратура?“

Освен разказа за заплахи, които преживяла с децата си, пратени й – по думите й от бившия свекър Илия Златанов, снахата твърди, че дори се срещнала на някакъв етап с него. Това става, след като вече Петьо Еврото, жена му Любена Петрова, прокурори, лекари, адвокати и нотариуси са се намесили в играта.

 Ти разбираш ли, че ще ни вземат всичко – казал й тогава Илия Златанов.

– Сега ли го разбрахме, че ще ни вземат всичко? – попитала го тя.

Comments

comments