Пътната агенция назначава още 921 служители и купува 53 нови коли

zx620y348_3305329

С цели 921 бройки ще бъде увеличена щатната численост на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това се разбира от проект за промени в устройствения правилник на ведомството, публикуван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков точно в деня, в който обяви, че си подава оставката – 31 август. Назначаването на толкова много служители обаче не е свързано с качеството на пътищата и скандала с шосето край Своге, за което основна отговорност носи пътната агенция. Причината е предстоящото догодина въвеждане на електронната система за събиране на таксите за ползване на пътната мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с маса над 3.5 т (ТОЛ) и на база време (електронни винетки) за леки автомобили. Плановете са тол-системата да заработи на 16 август 2019 г., а още от Нова година да се пуснат електронните винетки.

Наред с това АПИ е обявила, че ще закупи и 53 нови автомобила. В заданието се посочва за какво точно ще се използват превозните средства, но 51 от тях вероятно ще са за поддръжка на тол-системата и контрол на трафика. Две от колите обаче ще бъдат за директорите на агенцията – SUV с цена над 110 хил. лв.

Още 30 млн. лева разходи

Министърът в оставка Николай Нанков предлага да бъде създадено изцяло ново специализирано звено в АПИ – „Национално тол управление“. Именно в него ще бъдат назначени 911 души, а останалите 10 нови попълнения ще са в централната администрация. В проекта на постановление е посочено, че „Национално тол управление“ ще изземе функциите на дирекция „Пътни такси и разрешителни“, но въпреки това последната ще продължи да съществува и дори няма да бъде съкратен нито един от работещите към момента 19 души.

В портала за обществено обсъждане не е публикувана финансова обосновка на въпросната реформа, макар наличието на такава да е посочено в доклада на Нанков. От другите документи обаче става ясно, че се предвижда до края на 2018 г. да бъдат назначени до 393 служители, за които на АПИ ще са й необходимите допълнително 3.6 млн. лв. през последното тримесечие. На тази база може да се предположи, че при назначаване на всичките 921 нови служители повишението на разходите ще бъде поне 7.5 млн. лв. на тримесечие, или 30 млн. лв. на година.

Вероятно очакванията са тези допълнителни разходи да бъдат покрити от приходите от самата тол-система, които по прогнозни разчети ще са около 1 млрд. лева годишно. Сега от винетки АПИ събира около 300 млн. лв. на година.

Какво ще работи новото звено

Формално звеното „Национално тол управление“ ще изпълнява функциите на агенцията като лице, събиращо пътни такси по Закона за пътищата, за администриране събирането им и за осъществяване на контрол и надзор върху националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси за изминато разстояние и доставчиците на Европейска услуга за електронно събиране на такса за изминато разстояние (ЕУЕСТ).

Тази структура ще възлага дейностите по обработка на данни за геопозиционирането и изминатото разстояние от превозните средства, ще формира унифицирани тол декларации и ще изпраща данни за дължимите такси на съответните лица. „Национално тол управление“ ще е отговорно и за поддържането на системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти, както и за организиране разпространяването, продажбата и поддръжката на бордови устройства за камионите, чрез които ще става таксуването.

Също така се предвижда и създаването на кол-център към специализираното звено, който да служи за комуникацията с ползващите платените пътища по отношение на размера на пътните такси и начините за заплащането им.

Въпрос на автомобили

В последния работен ден на август АПИ е открила обществена поръчка за доставка на нови автомобили с бюджет 1.3 млн. лв. Търгът е разделен в две позиции, като 1.083 млн. лв. са предвидени за 51 леки коли с минимум една плъзгаща странична врата. Максималната единична цена в случая е 21 235 лв., като това ще са превозни средства, с които ще се обслужва тол-системата и ще се осъществява контрол по пътищата. През последните три години пътната агенция на два пъти е купувала подобни коли – общо 105 броя. Доставчик и в двата случая е „Еспас ауто“, като закупените превозни средства са от марката „Дачия“. Средната им цена е между 21 и 22 хил. лв.

По-интересна обаче е втората позиция – за два SUV автомобила, със задвижване 4х4, поне 8-степенна скоростна кутия, минимална мощност от 250 к.с., въздушно окачване и т.н. Прогнозната цена на всяка една от тези коли е 110 хил. лв., като в техническата спецификация са изброени още редици изисквания. Джиповете ще се ползват от Централното управление на АПИ. За председател на управителния съвет на ведомството преди да месеца бе назначен Светослав Глосов./capital.bg

*снимка Юлия Лазарова

Comments

comments