Първи предварителни резултати: ГЕРБ печели отново София, Пловдив и Варна, БСП проби в Русе и Благоевград

logo-izbori-2019-65990-1000x0

Данните са от екзитпола на „Галъп“ към 19.30 часа, които публикува epicentrr.bg.

Йорданка Фандъкова е новият стар кмет на София. Тя спечели своя четвърти мандат след оспорвана битка с Мая Манолова, която напусна своя пост като национален омбудсман, за са влезе в битката за столицата като граждански кандидат, подкрепен от БСП.

ГЕРБ потвъри успешните си резултати от първия тур и във Варна и в Пловдив. Във Варна старият кмет Иван Портних се връща в кабинета си с 56%, след като лидерът на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов с 40% не успя да отнеме първенството му.

Пловдив ще има нов кмет, но той отново е от ГЕРБ. Това е бившият областен управител Здравко Димитров с 55% доверие, който спечели състезанието с кандидата на НФСБ-ВМРО и бивш кмет на града Славчо Атанасов с 39%.

Изненадата на тези избори се нарича Русе. Там младият депутат от БСП Пенчо Милков с 57,2% буквално отвя претендентката на ГЕРБ Диана Иванова с 37,8%. Милков излезе победител и на първия тур, а на втория увеличи значително преднината си с близо 20%.. Русе се отличава и с най-мръснишката кампания, която бе проведена срещу кандидата на БСП.

Инфарктна беше конкуренцията в Благоевград, където изненадващо на втория тур кметът Атанас Камбитов отстъпи своя кабинет на кандидата на БСП Румен Томов. Явно протестният вот в една от крепостите на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов е бил толкова силен, че успя да обърне тенденцията от първия тур, когато Камбитов водеше.

БСП води в Перник с 2%, където нейният кандидат депутатът Станислав Владимиров вече е на път да седне в креслото на досегашната кметица Вяра Церовска.

Ситуацията в Разград и Ловеч е „на кантар“.

БСП загуби Асеновград и Горна Оряховица, но спечели Созопол.

Comments

comments