Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина

24662

Първата българска телевизия в Латинска Америка започва излъчване от Аржентина. Това съобщи нейният създател Иван Цанков по време на 15-ата Световна среща на българските медии в Тирана, предаде БТА, организатор на срещата.

Новата медия ще се казва „Лос Булгарос ТВ“ и започва излъчване в началото на 2020 година. Първоначално телевизията ще излъчва 30-минутни предавания един път месечно, с тенденция да бъде увеличен обемът на програмата. Финансирането е изцяло частно.

По време на дискусията „Право на информация: Трансформации на медийните бизнесмодели след бума на безплатно съдържание“ Цанков припомни, че медийната сфера на Аржентина има ярка българска следа.

Радиоразпръскването в началото на 20-те години е дело на един от пионерите в тази област. Той се казва Хайме Якелевич и е роден през 1896 година в София. В началото на 30-те години вече притежава три радиоканала. Създава и първия аржентински телевизионен канал – „Канал 7“, който съществува и до днес.

В дискусията днес участваха доц. Георги Лозанов, според когото няма риск за журналистиката – професия на век и половина, която осигурява конституционното право на информация. След още една технологична революция ще има журналистика, която ще държи вниманието повече от 3 секунди, смята експертът.

Розита Еленова, член на Съвета на съвета за електронни медии (СЕМ) заяви, че има медийни закони и те се спазват. Закрила над журналистите също има, добави тя.

Йосиф Давидов от „Нова дума“ – Испания, разказа за ръководеното от него издание, което  по думите му има 10 000 тираж при 126 000 регистрирани българи в страната. Разпространява се в 1260 будки в Испания.

Участващите в срещата в Тирана разискваха и темата „Медии и култура: Загиват ли културните формати?“.

Тази вечер е официалното закриване на форума.

Снимка: БТА

Comments

comments