Петков и Василев искат още партии в „Продължаваме промяната“

Макар че могат да разчитат на две партии за участие в парламентарните избори на 14 ноември, бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев продължават да търсят съюзници. Ще има и други формации, все още преговаряме, коментираха пред „Сега” от пресцентъра на „Продължаваме промяната”. На 22 септември Петков подаде заявление в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на коалицията, която двамата с Василев представляват.

„Продължаваме промяната” засега включва формациите „Волт” и „Средна европейска класа” (СЕК). Няма никакъв проблем обаче съставът й да бъде разширен. Законът го позволява. Според Изборния кодекс всяка коалиция, която успешно се е регистрирала в ЦИК, може да подаде заявление, с което да промени наименованието и състава си. Срокът за това е до 35 дни преди изборния ден. Хронограмата на ЦИК, по която се организират предстоящите избори, посочва 9 октомври като крайна дата за такива промени.

Това означава, че „Продължаваме промяната” разполага с предостатъчно време, за да се разшири с нови партии. Наименованието на коалицията едва ли ще се промени – Петков и Василев бяха категорични, че това е името, с което искат да се явят на вота.

Интересно е да се отбележи, че СЕК участва в последните избори на 11 юли именно по този начин. Тогава бургаската партия се опита да се регистрира като коалиция, в която, освен самата СЕК, влизаше и партия „КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“. Изглежда обаче задругата между двете формации се е разпаднало скоропостижно, тъй като тогавашният лидер на СЕК Георги Манев подаде заявление до ЦИК, че напуска коалицията.

Причината за края на партньорството стана ясна малко по-късно, когато Манев поиска да се присъедини към друга регистрирана коалиция – „Национално обединение на десницата” (НОД). В това обединение водеща роля играеше партия КОД на Петър Москов – бившият здравен министър във второто правителство на Бойко Борисов. ЦИК се съгласи и НОД участва на изборите със СЕК в състава си – но получи едва 0.29% от гласовете.

ЗАМИСЛИ

Кирил Петков и Асен Василев ще оглавят листите на „Продължаваме промяната“ в родните си градове – Пловдив и Хасково. Това се разбра след тяхна среща със симпатизанти на коалицията в града под тепетата на 23 септември.

Бившите министри потвърдиха намерението си да проведат разговори с „Демократична България“ и ИБГНИ следващата седмица. Целта е сключване на споразумение, в което да изяснят общите принципи на едно евентуално бъдещо коалиционно управление на трите формации.

Петков и Василев не изключиха възможността да проведат и разговори с ГЕРБ и ДПС. Но поставят условие – партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган да признаят своите грешки – например за ексдепутата от ДПС Делян Пеевски.

Comments

comments