/ВИДЕО/ Протестът на българските и румънските превозвачи пред Европейския парламент в Страсбург

Както вече „Благоевград нюз“съобщи, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна днес спорния пакет „Мобилност“ за доразглеждане в транспортната комисия. Той се аргументира с големия брой внесени изменения по време на пленарната сесия и съгласно член 175 от Правилника за дейност на ЕП, поиска да се филтрират измененията чрез гласуване в комисия, преди да бъдат гласувани отново в пленарна зала на 3 или 4 април , съобщиха от Пресслужбата на Европейския парламент.

Въпреки това, българските превозвачи не се отказаха от насрочените протести  в Страсбург и София.

На протестния митинг пред Европейския парламент в Страсбург, освен  български превозвачи, участваха и техния колеги от Румъния, Полша, Латвия и Литва. Превозвачите заявиха, че няма да се откажат от своите протестни действия и ще се опитат до последно да отложат приемането на пакет „Мобилност“.

Protest3

На трибуната пред европарламента излязоха всички български евродепутати, които заявиха, че това е една малка победа, но това не означава, че борбата е приключила.

Protest2

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ: Постигнахме тактически пробив, но рискът остава. Следващите две седмици на този парламент трябва да продължим да работим заедно и да удържим да не го прокарат. Но считам, че това, което се случи днес, е по-скоро положително.

Ангел Джамбазки, евродепутат от ЕКР/ВМРО: След малко наша група отново се събира, за да преценим тактиката за следващите две седмици. Тактиката на нашите противници ще бъде да се опитат да го вкарат в транспортна комисия в понеделник, да го гласуват във вторник, за да влезе на малката пленарна сесия на 3 и 4 април. Председателят Таяни се съобрази с исканията на българските евродепутати. Успех за сега. Това не е победа, това е стъпка към някакъв добър резултат.
Вижте повече във видеото.

Comments

comments