/ВИДЕО+СНИМКИ/ Протестиращите излязоха с Манифест за алтернативно управление, искат смяна на системата, на първо време – сваляне на правителството

Готов е официалният вариант на Манифеста „Алтернатива за България“, за разпространението на който организаторът на протестите в Благоевград Александър Стамболийски съобщи на пресконференция миналия четвъртък. Документът е съгласуван на национално ниво и по думите му, ще бъде разпространен във всички населени места в страната.

С „Алтернатива за България“ организатори на протестите в цялата страна искат смяна на системата, на първо време и като най-належащо обаче определят сваляне на правителството.  Протестите от последните две седмици канализират недоволството на гражданите срещу системата като цяло и макар първият протест да започна като част от инициативата „Национален протест срещу горивата“, то вече протестите са срещу „безобразията в България“.

Лидерът на протестиращите в Благоевград Александър Стамболийски акцентира върху някои от исканията в Манифеста, а именно:

 На първо място нашето желание е да бъде подадена незабавна оставка на правителството на господин Бойко Борисов, като президентът да свика служебно правителство, което да не разпуска парламента. Това е най-важният елемент, тъй като трябва да бъдат взети определени решения и да бъдат направени определени промени в изборния кодекс по повод мажоритарния вот. Разпределението на партийни листи и постоянното наслагване на точно определени конкретни фигури в точно определени многомандатни региони е недопустимо. Или само в  един, или в никой.

На второ място купуването и продаването на гласове – трябва да бъдат променени квалифицираните състави на наказателния кодекс по повод тези престъпления. Искаме да има изборни длъжности на районни прокурори, главен прокурор, областни управители, кметове, висшите представители на върховните съдилища, които да бъдат с 4-годишен мандат, както и на депутатите. Понижаване броя на депутатите до абсолютния минимум, който е нужен за работата на законодателната власт – нашите изчисления са, че и 90 човека ще работят много добре.

Друга точка от нашето желание за развитието на България е незабавно спиране на субсидиите за партиите, в момента изтичат едни милиарди към партийните каси и не се знае къде отиват – те са безотчетни.

Следващото, което мислим, че е правилно да се направи, е да се прекрати това контрастиране на заплащането в държавната администрация  – има не работещи администрации, в които се взимат по 17 – 18 хил.лв. на месец и работещи, в които няма достатъчно кадри и се взимат по 600 лв. По повод раздутата администрация – има различни институции с дублиращи се функции – това също трябва да бъде прекратено.

Ще поискаме Конституцията да бъде променяна само чрез народно допитване с референдум – Велико народното събрание много трудно се свиква, трябва да има желание на всички управляващи и е почти невъзможно.

46761014_765795133754459_6742741566844043264_n

46764476_782139872138703_2355477609791356928_n

Comments

comments