Протест срещу статуквото ще се проведе в Пловдив днес

resize_on_the_fly

Протест с искания за лустрация на трите власти, съд за прехода, смяна на системата на управление на България и избори в държавата чрез Велико Народно събрание ще се проведе днес на централния площад в Пловдив. Събитието се организира в социалните мрежи от фейсбук групата „Будни за България“. Очаква се навръх празненствата по повод отбелязването на 133-ата годишнина от Съединението на България инициаторите на протеста да обявят основните реформи, по които ще работят за изготвянето на нова конституция на страната.
 
„Целта на събитието е да обедини българския народ“. Това заяви за Дарик организаторът на протеста от Пловдив Ивайло Дамянов от сдружение „Будни за България“. Началният час е 15. Очаква се протестът, който ще премине като шествие от централния пловдивски площад до паметника на Васил Левски на Бунарджика, да приключи в 18 часа. Исканията на инициаторите след дискусии и гласуване в социалната мрежа, са за приемане закон за лустрацията на трите власти, нова конституция с безпартиен модел на управление и избори, както и критерии за съд на прехода, обясни още Дамянов.
 
Организаторите имат разрешение от Община Пловдив за проявата. Очакват на протеста да присъстват между 1000 и 5000 души. Ще бъдат презентирани всички предложения от формалните и неформални граждански групи за смяна на системата.

Comments

comments