Протест и контрапротест пред ВСС заради избора на главен прокурор

-гешев-1200x628-resize-quadrant(C)

Заседанието, на което ще се прегласува кандидатурата на Иван Гешев, започва в 10 ч.

Преди пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), на който ще се прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокрур, отново има протест и контрапротест в центъра на София.

В района на ВСС има засилено полицейско присъствие още от вчера вечерта. Движението е затруднено. Променено е движението на трамвай 20 и 22.

Протестът срещу избора на Гешев за главен прокурор започна в 9 ч. под прозорците на ВСС. На няколко метра от тях се събират хора, които подкрепят кандидатурата на Гешев. До прегласуване се стигна, след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му. Мотивът беше, че не е имало реално състезание за поста. Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври. Подкрепиха го 20 от членовете на ВСС, а четирима бяха „против”. Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести. Днес Гешев се нуждае от поне 17 гласа, за да бъде преизбран за главен прокурор. Ако ги получи, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му. Заседанието на ВСС започва в 10 ч.

 

 

Източник:btvnovinite.bg

Comments

comments