Променят Закона за обществените поръчки след разкритията как НЗОК надплаща лекарства

full_tablet_d878576e-908e-477b-aa94-f25a3c2fc4c7

Управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев се срещна със здравния министър Кирил Ананиев и председателката на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, съобщи  banker.bg.

Преди дни Дечев обяви, че заради „лобистки“ поправки в закона Здравната каса заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, отколкото същото за държавна и общинска.

На брифинг в Народното събрание сега той повтори тезата си: „За пръв път в края на 2019 г. се получи информация колко опаковки от всеки продукт касата е заплатила. Разликата се получава от сумите, които касата е заплатила и прихода, който производителя е получил. По този механизъм той би трябвало да направи отстъпки, ако има превишение в предишен период. На края на годината му се изискват документи за потвърждение. Действително цените на този търговец на едро са еднакви, а НЗОК е плащала на различни цени, разликата е около 7 пъти. Това на каква цена доставчикът купува от производителя не е известна на касата, защото отношенията са между болницата и касата. „Пеметрексед“ е закупувано от 9 болници от 129 и 1063 лева, говорим за едно и също лекарство и производители. Има четирима регистрирани производители. Всички отчетени лечебни заведения са частни. Следват общински и онкологични заведения. Факт е, че когато лекарството е закупена през общ процедура цената е по-ниска, без такава цената е по-висока. След като може да получиш по-висока цена на едно и също лекарство, ти ще отидеш на по-високата“.

 Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще изпрати в Министерството на финансите проект за изменения и допълнения в Закона за обществените поръчки, така че частните лечебни заведения да прилагат същите правила както общинските и държавните.

„Ще напиша писмо до НАП, с което ще поискам да се направи проверка на лечебните заведения и на търговците на едро за цените на онкологичните лекарства. Ще възложа на изпълнителната агенция по лекарствата да направят проверка на финансовите показатели на лечебни заведения при доставка на тези лекарства и ще ги сравним с пределните цени на лекарствата. Ще променим и наредбата на цените“, обяви Ананиев.

Председателят на здравната комисия и шеф на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че проблемът ще бъде адресиран и увери, че ще бъде дадена сигурност на българските граждани, че средствата отиват именно в подобряване на здравето на хората.

Comments

comments