Промените в пенсионирането ощетяват част от пенсионерите

Istock
Istock

Бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната

 

37% от бъдещите пенсионери – с орязани пенсии. Новата формула за изчисление на пенсията, поставя в неизгодна ситуация хората, които са получавали високи заплати преди 2000 година. Така се стига до ситуации, в които бъдещи пенсионери може да се окажат с пенсия под прага на минималната, въпреки че са очаквали значително повече.

По план от 2019 г. трябваше да се премахнат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. В последния момент обаче – в края на миналата година, без дебат бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г.

„Този процес ще продължи повече от 15 години, защото следващите 15, а може би и повече години ще излизат хора в пенсия, които имат стаж и преди 2000 година”, коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Близо 412 хиляди пенсионери у нас живеят с до 207 лв. на месец. Най-много пари получават възрастните хора в София –  средно 438 лв. Най-бедните пенсионери са в Разградско – 295 лева месечно.

Под линията на бедност, която за тази година е 348 лв., са средните пенсии в още 12 области като Благоевград, Велико Търново и Видин. А така наречените „богати” пенсионери, които взимат между 800 и 910 лв., са едва 94 хиляди.

Над половин милион българи, или всяка трета пенсия, е поради заболяване. Половината от тях са с решение от ТЕЛК за инвалидност между 71 и 90%

Източник:Нова Тв.

 

Comments

comments