Пролетно време през януари

Времето днес ще бъде слънчево време, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб, в източните и планинските райони – умерен, югозападен вятър и с него ще продължи да се пренася топъл въздух. Минималните температури ще са между 1 и 6 градуса, максималните – предимно между 12 и 17 градуса, по-ниски на места в Горнотракийската низина и котловините, където ще е почти тихо и ще има ниска облачност или мъгла; в София минималната температура ще е 1 градус, максималната – 12 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е значително по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време. Ще духа умерен югозападен вятър. Максимални температури – между 12 и 16 градуса. Температурата на морската вода е около 9 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен западен вятър. Ще е топло за сезона с максимална температура на 1200 метра около 13 градуса, на 2000 метра – около 7 градуса.

В четвъртък следобед в Дунавската равнина вятърът ще се смени със северозападен, облачността ще се увеличи, късно вечерта в крайните северозападни райони ще завали дъжд, в планината над 1600 метра – сняг. Дневните температури ще са все още доста високи за януари – максималните ще бъдат между 12 и 17 градуса, под 10 градуса ще остават в западната част на Горнотракийската низина и в отделни котловини, където през по-голямата част от деня ще се задържи почти тихо.

В петък ще бъде облачно. На места в страната ще вали предимно дъжд, с по-големи количества – в югоизточната половина. В нощните часове срещу събота в западните планински райони дъждът временно ще преминава в сняг. Вятърът ще е от североизток, слаб до умерен. Дневните температури ще се понижат, но средноденонощните ще останат по-високи от обичайните за първата половина от януари и почти без дневен ход – предимно между 3 и 8 градуса.

 

Comments

comments