Прокурорът срещу алкохолния бос – Миню Стайков се оказа в сделки с негови конкуренти

Ангел Кънев / Миню Стайков
Ангел Кънев / Миню Стайков

 

Прокурор Ангел Кънев, който води разследванията срещу собственика на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков, е страна по множество сделки за покупката на поземлени имоти от фирми, свързани с преките конкуренти на Стайков – Антон Щерев и Атанас Петров, контролиращи „Винпром Пещера“.

Това показва справка на Свободна Европа в Имотния регистър, която потвърждава данните в искането за отвод на Кънев, отправено от обвиняемия собственик на „Винпром Карнобат“ във вторник.

Два дни по-късно спецпрокуратурата обяви, че провежда акция в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас във връзка с разследване на „измами със средства от европейски фондове“.

Подробности така и не бяха огласени в четвъртък, но според неофициална информация новите подозрения на разследващите са свързани именно с бизнеса на Миню Стайков и до момента са задържани шестима души.

Акцията съвпада с изтичането на срока за арест на Стайков

Въпросната акция съвпада с изтичането на 8-месечния срок, в който алкохолният бос може да бъде задържан по първоначалните му обвинения – за данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол. По тези подозрения се водят две отделни досъдебни производства.

Стайков е в ареста от 5 септември 2018 г. и максималният срок на допустимото му задържане изтича в неделя, 5 май. Ако обаче спецпрокуратурата му повдигне нови обвинения, те могат да се ползват като законово основание за продължаване на мярката му за неотклонение – „задържане под стража“.

Имоти в Елхово, Тополовград и Поморие

В искането си за отвод на Ангел Кънев, подписано на 30 април, Миню Стайков отправя три твърдения, компрометиращи според него принципа на безпристрастност, каквато прокурорът е длъжен да спазва по закон.

„От Ваши колеги ни бе предоставена информация за изключително близките Ви отношения с Антон Щерев и Атанас Петров, собственици на множество фирми от кръга, наречен „Винпром Пещера“, конкурент на развиваната от обвиняемия Стайков и неговото семейство търговска дейност. Същите лица имат пряк корпоративен и финансов интерес от прилаганата върху обвиняемия Стайков наказателна репресия“, посочва задържаният собственик на „Винпром Карнобат“ в искането си за отвод на Кънев.

По думите му близостта на прокурора с Щерев и Петров „е била материализирана в множество сделки за придобиване на недвижими имоти, които сте осъществили с дружества, намиращи се под контрола на посочените по-горе лица“.

От публичните данни в Имотния регистър е видно, че Ангел Кънев е сключил общо четири сделки с „Омега Агро Инвест“ ЕООД – три през 2016 и една през 2017 г. Става въпрос за поземлени имоти в Елхово и Поморие. Дружеството продавач е собственост на „Агрион инвест“ ЕООД, което пък е притежавано от „Орбиас“ ЕООД и „Солатер“ ЕООД. Собственици на последните две фирми са съответно Атанас Петров и Антон Щерев.

По силата на сключените с тях сделки прокурор Кънев се е сдобил с три имота в село Малък манастир, община Елхово (с площ от съответно 1.076 дка, 1.872 дка и 1.122 дка), както и с още един в село Козичино, община Поморие (с площ 5.013 дка).

Отделно от това, обвинителят е закупил още четири поземлени имота през 2016 г. в село Планиново, община Тополовград (с площ от съответно 3.631 дка, 5.500 дка, 6.112 дка и 2.470 дка). Продавач в тези сделки е дружеството „Акрес“ ЕООД, за което Стайков твърди в искането си за отвод, че е „партньор в множество сделки на „Кингс табако интернешънъл“ ЕАД, контролирано от Антон Щерев и Атанас Петров”.

„Заплахи към НАП и натиск за лъжесвидетелстване“

Наред с данните за имотните сделки на Кънев, Стайков твърди в искането си за неговия отвод, че прокурорът е отправял заплахи към служители на НАП и е упражнявал натиск над друг подсъдим да лъжесвидетелства срещу алкохолния бос.

„Считаме, че е недопустимо, използвайки заплахи и натиск, да извличате за нуждите на разследването в нарушение на чл. 75 ДОПК от служителите на НАП информация, представляваща данъчна и осигурителна тайна, а още повече да се месите в провежданите ревизионни производства, техните срокове и резултати“, пише Стайков.

Той твърди още, че Кънев е убеждавал Иван Димитров (син на кмета на Карнобат Георги Димитров, който също е задържан) да лъжесвидетелства, за да бъде освободен от ареста.

„Естествено, обвиняемият Иван Димитров е отказал да лъжесвидетелства и поради тази причина, независимо от липсата на доказателства и влошеното му здравословно състояние, е обект на невиждана репресия от страна на специализираната прокуратура“, се казва още в искането за отвод, отправено от Стайков.

„Нямам никакви притеснения от нищо!“

Потърсен за коментар от Свободна Европа, Ангел Кънев заяви следното: „Искането [за отвод] е входирано на днешна дата и с оглед правилата на закона нямам право да коментирам, докато не се произнесе [специализирана] апелативна прокуратура, след което с най-голямо удоволствие ще коментирам всичко. Нямам никакви притеснения от нищо!“

От думите му стана ясно, че той е отказал да си направи отвод по двете дела срещу Миню Стайков. Според неофициална информация единственият аргумент за отказа на Кънев е бил, че твърденията в искането са недоказани.

Източник : Свободна Европа

Comments

comments